Sofia är Arvidsjaurs kulturstipendiat

2012-03-09 07:00


Sofia Breimo
Gatuperformance är vanligare i de större städerna, men syns allt mer ofta även norrut, enligt Sofia (till höger i bilden).

Sofia Breimo är just nu aktuell som Arvidsjaurs kulturstipendiat 2012:
-Jag kommer att få jobba och bo här under en månad. Sofia är av hävd och ursprung "08". Från Vallentuna. Men sedan fem år tillbaka är hon norrbottning och trivs utmärkt med det. Det som drog henne uppöver landet var kulturstudier på Sverige-finska folkhögskolan, i Haparanda. Sedan någon månad är hon Lulebo.

Hennes "grej" är performance. Och efter studietidens slut har det blivit flera sådana framträdanden. På olika scener i landet. Men även ute i verkligheten; på gator och torg:
-Till och med uppe på fjället, har jag varit med en föreställning... 

Enligt Sofia är konstarten "performance" inte så vanligt i norra landsdelen:
-Nej, men det är på uppgång!


Sofia Breimo med huvudet i en blomkruka...Sofia Breimo är under en månad Arvidsjaurs kulturstipendiat och får bo gratis i Humlans taklägenhet. Hon kommer att bjuda på en förställning samt hålla workshops i skolorna, som tack för stipendiet. Foto privat.


Hur kan ett performance se ut, om du ska ta ett exempel..?
-Vid en performance med Uppsalas stadsteater antog jag formen av en blomkruka. Jag körde helt sonika ner huvudet i en stor kruka full med jord.

Är du ofta ensam?
-Det är olika. Ibland tar jag in dansare i föreställningarna.

Känns det inte utlämnande, att stå där ensam som typ stand up..?
-Nog kan det vara så ibland. Men som sagt, jag är ju inte alltid ensam. Dessutom går jag ju in i en scenroll, på samma sätt som en telefonist går in en telefonistroll.

Är det viktigt med humor i dina framträdanden?
-Ja, det skulle jag säga. Gärna lite skruvat dessutom.

Du kommer ju nu att göra research bland medborgarna i Arvidsjaur, och utifrån deras önskemål om konst, göra ett performance 28 mars.

Kommer vi då att få se humor och skruvade saker?
-Först och främst är det viktigt är att det blir en ärlig spegling av folks önskan. Samtidigt ska det vara visuellt vackert och lättsamt, så det går att ta till sig. 

Sofia kommer att skapa och genomföra en offentlig performance kallad: "Arvidsjaurs mest efterlängtade (performance-) konstverk". Men utöver det arbetet även att ha workshops ute i skolorna:
-Jag vill introducera konstarten för eleverna.  

Alltså showtime i Medborgarhuset onsdags 28 mars, klockan 19.00.
-Välkomna då! säger Sofia

 


Skriv ut: