Författarbesök i skolan

2012-10-24 08:23


Författarbesök i skolan
Barn- och ungdomsförfattaren; Mårten Sandén, träffade mellanstadielever i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

 

Mårten Sandén är en välkänd barn- och ungdomsförfattare, med ett 30-tal böcker i sin portfolie. På onsdagen träffade han mellanstadieelever i Arvidsjaur:
-Mitt författarskap startar oftast med en idé. Men det kan ta ett par år av förberedelser innan jag kommer igång med skrivandet, berättade Mårten för elever från Park- och Klockarbackeskolan, årskurs 4-6.

 

Processen före skrivandet var något som Mårten tryckte särskilt på. Alltså konsten att förebereda sig:
-Då går själva skrivandet mycket snabbare sedan. Men skulle man lika fullt fastna, kan en promenad råda bot på det. Eller så kör man det välkända knepet med att skriva; Jag kan inte komma på vad jag ska skriva här. Men det ska handla om bla bla bla...". Oftast kommer man då tillbaka på banan igen.

Mellanstadieelever från årskurs 4, Ringelskolan, hade sin författarträff på morgonen. På eftermiddagen var turen kommen till elever från Moskosel och Glommersträsk. Gemensamt för dem alla är att de läst flera av Sandéns deckare i skolan och under hösten även jobbar på ett "deckartema". Därför tog eleverna självklart tillfället i akt att ställa frågor till författaren av dessa böcker.

"Hur gör man bäst när man vill skriva en bok?"
-Det är bra att göra en "tankekarta" med "bubblor" om olika idéer, plaster för händelser, karaktärer med mera. Men en bok behöver en röd tråd. Från början till slut. Därför använder jag även post it-lappar. Dit överför jag sedan alla tankar och sätter sedan upp dem på rad. Till slut har jag fått en linje med start och slut.

"Hur gör du när du skriver?"
 -Ofta lyssnar jag på musik samtidigt, som passar in på bokens tema. Att musik ligger Sandén varmt om hjärtat faller sig naturligt då han har ett förflutet som låtskrivare till bland andra; Darin, Charlotte Perelli, BWO, Alcazar, E.M.D, Eddie Meduza med flera. Under en period bodde Mårten i Naschville, USA och skrev låtar åt ett Amerikanskt förlag. Som mest snittade han 50 låtar per år.

Böcker började han skriva för 18 år sedan. Och även om Mårten fortfarande skriver låtar till olika artister, är det sedan dess övervägande författarskapet som upptar hans vardag. Huvudsakligen skriver Sandén böcker för barn och ungdomar, bland annat serien om Petrinideckarna. 
Hittills har det blivit 14 böcker i serien om tvillingarna Peter och Petra Petrini, som flyttat från New York till Lund. Den senaste i raden heter "Fantomerna".Efter en rad olika frågor berättade Mårten avslutningsvis lite ur sin bok "Ett hus utan speglar". En spöklik berättelse som fängslade barnen. Men när det var som mest spännande, var han tvungen att sluta oför att hinna med bussen till Jokkmokk...

Mellanstadieelevernas egna deckare kommer att ställas ut på biblioteket lägre fram i vinter. De ska även få gå på en interaktiv teaterföreställning med Skuggdetektiverna, torsdag 25/10.Fakta:
Författaren Mårten Sandén kommer från Lund, men är numera bosatt i Stockholm. Han har psykologexamen och en fil kand i samhällsvetenskapliga ämnen. 
Mårten reser runt bland olika skolor i landet och berättar om hur det är att vara författare. Efter besökte i Arvidsjaur går redan vidare till Jokkmokk.

 


Skriv ut: