Lärsarbilder: Krister fick sitt livs havsfisk!

2012-10-12 13:37Krister (th) med sin stor-kveite. Den var 160 cm lång och 60cm bred. Vikt okänd. Foto privat.

 

-Min sambo och jag var på besök hon några bekanta i Norge, mellan Rognan och Fauske. "Karln" i huset hittade på att vi skulle ut på havet och fiska, i en liten roddbåt. Plötsligt fick jag världens hugg på kastspöet! 

Det visade sig vara en riktigt storkveite!

 


Fisken var alldels för stor för att få upp i båten:
-Vi fick hålla på i två och en halv timme, innan vi fick upp den till ytan!

Krister insåg att det bara var att hålla kveiten kvar vid ytan, och sedan ro in mot land:
-När vi kom nära stranden högg jag den med huggkroken, hoppade ut i vattnet och sprang upp på land. Jag hade sådan hög adrenalinhalt, att jag aldrig märkte hur kallt vattnet var...

Krister berättar vidare att hans familj bor i Nesna, väster om Mo i Rana - ute vid havet:
-Det är ett litet samhälle med ungefär 800 invånare. Men vi har kvar huset i Arvidsjaur och planerar att flytta hem när min sambos barn är vuxna. 

-Som avslutning kan jag säga att Kveite nog är den godaste fisk jag ätit! Det är en riktigt fet fisk med fast vitt kött, som ofta äts till jul här i Norge. Lika gott som färsk harr! säger Krister Fjällman, Arvidsjaursbo, för närvarande är bosatt i Norge.

Kveite, eller Hälleflundra som den heter på svenska, kan väga upp till 300 kilo - när den är som störst. Det är en svartlistad fisk, hotad av fiskeindustrin.


Kveiten var nästan lika lång som Krister...


Namnet kveite kommer från norska ordet för vit (kvit). Ordet används främst från Vestlandet och norr ut. I Sör- och Östlandet benämns den "hellefisk". (Wikipedia.)

 Skriv ut: