Ida Gudmundsson - Arvidsjaurs kulturstipendiat

2012-09-14 14:38

 

Ida Gudmundsson. Foto Kent Norberg.
I Medborgarhusets foajé, torsdag 13/9 kl 18.00, öppnades Arvidsjaurs kulturstipendiats utställning. Hon erhöll då även offentligt sitt stipendium. Utställningen visas sedan fredag 14/9 - lördag 15/9. Foto Kent Norberg.

Arvidsjaur delar ut ett kulturstipendium varje år. I år gick det till Ida Gudmundsson, Göteborg, som nu visar resultatet av snart 1 månads vistelse i vår kommun. Hon har döpt sin utställning för "Från myren".


På torsdagskvällen, öppnade Ida sin utställning i Medborgarhusets foajé. Där visar hon måleri, skulpturer och teckningar - från sin tid här i Arvidsjaur.
-Jag utgått från myren i mitt arbete. På ett visuellt och filosofiskt plan. Myrarna runt Arvidsjaur har inspirerat mig med sin mystik och sina unika färgkombinationer. Jag ser det som att jag tagit rollen som biolog; studerat och samlat in. Men kanske har jag förädlat verkligheten lite...

För Ida är konst visuell filosofi som ska väcka tankar om vår värld och oss själva. Utställningen kan ses som ett försök att greppa en liten del av hur människans förhållande till naturen ser ut:
-Mycket av min process handlar om att fantisera och föreställa mig. När jag exempelvis studerade renlav på nära håll såg jag att den bestod av små, små händer. Detta ledde in mig på tankar om hur former i naturen återkommer.


Ida, 26, är i grunden är hon konst- och kulturvetare som siktar på att bli en erkänd konstnärinna med tiden. I ett år har hon hunnit driva sitt företag: "Gudmundsson, väggkonst och design". Ida har även studerat mönsterkonstruktion och exempelvis sytt 50 dräkter till coverbandet: ABBA Arrival.

I "Från myren" har årets kulturstipendiat funderat mycket över; "...om det fanns människor stora som insekter, hur hade vi behandlat dem då?"
-För mig är det en fråga som väcker nyfikenhet och tankar om hur vi ser på liv, natur och vår egen roll och plats. Det är just färgerna och det poetiska, och vad perspektiv kan påverka hur vi ser saker.


"Människorna från myren..". Ida har jobbat 10-14 timmar per dag med sina konstverk, under stipendiemånaden i Arvidsjaur. "Jag har märkt att jag utvecklas mest när jag sätter press på mig själv".

Idas specialitet är att hon arbetar i flera olika material. Utställningen visar två oljemålningar, en föreställande små människor under blåbärsris på myren. Den andra med två björnar, vars människoansikten är hämtad från bygden:
-Ni får även se en skulptur med uppförstorad renlav, där man ser små verkliga händer i topparna. Jag har även tagit med de små människorna från myren och placerat dem i glasburkar, likt det barn gör med insekter. Dessutom visar jag teckningar med stiliserade växter från myren.

Gunnar och Karl-Otto från "myren
"Snotterbjörnar". Ida hörde berättas av sina vänner Gunnar och Karl-Otto, från Målargruppen", att man förr brukade skrämma barnen med att de skulle passa sig för björnar ute på hjortronmyrarna. Skrämseltaktiken var även bra när folk inte ville få mänsklig konkurrens på en bra snåttermyr... Därav föddes Idas idé på konstverket. 


Det är första gången Ida är i Arvidsjaur. Men hon vill återvända...
-Det är allt ifrån luften, vyerna och färgerna, till människorna här. Men även den vänlighet jag mött, både hos kommunen och invånarna. Inte minst målargruppen med pensionärer jag fått delta i, säger Ida Gudmundsson.

Besök Idas egen hemsida: www.gudmundsson-design.com

 


Skriv ut: