Gymnasieklass firar Världshälsodagen

2014-04-07 13:37


Barn- och fritidsprogrammet på Sandbackaskolan i Arvidsjaur firade Världshälsodagen genom att, per fot, "bestiga" stora liften på Vittjåkk. "En lagom ansträngning och bra motion" tyckte eleverna. Foto Kent Norberg.

 

Världshälsodagen är instiftad av WHO (Världshälsoorganisationen) och infaller 7 april varje år:
-Vi vill uppmärksamma dagen med att göra något hälsosamt, säger Erika Markusson, lärare på Sandbackaskolans Barn- och fritidsprogram.

 

Erika föreslog därför att klassen skulle söka sponsring av ortens företag och sedan "bestiga" stora Vittjåkksliften, per fot:
-Jag måste säga att det var väldigt roligt att eleverna ställde sig så positiva till mitt förslag. Det ingår ju faktiskt i läroplanen att pusha och entusiasmera andra till hälsosamt leverne, och då kan det ju vara bra att starta med sig själv, säger Erika.

Vittjåkk. Flygfoto Kent Norberg.
Vittjåkk. Flygfoto Kent Norberg.

-Det var faktiskt jobbigare än jag trodde, att gå upp till toppen. Men det vi gjort i dag går ju liksom hand i hand med hälsopedagogiken vi läser, så det har varit en bra dag, säger Jennifer Bäckström och får medhåll av Elin Lundmark:
-Bra motion, men ett tag trodde jag att jag skulle dö! skrattar Elin, som ändå tog sig upp tillsammans med sina skolkamrater.

Belöningen kom senare, väl nere vid eldstaden. Där tillagades nyttig mat som lokala företag skänkt till klassen:
-Ett stort tack till Konsum, Ica Supermarket, Lill-Ica, Varuhuset, Frostab, Järnia och Direkten - för att ni ställde upp på oss! hälsar klassen.

I Barn- och fritidsprogrammet läser man inte enbart om "barn". Eleverna berättar att mycket handlar om "människan", kost och som tidigare nämnts; hälsopedagogik.

Sandbackaskolan.

Vad kan man då bli efter programmets slut?
-Man kan exempelvis blir elevassistent och barnskötare. Men programmet ger högskolepoäng för att läsa vidare till sociala yrken som; polis, psykolog, väktare, förskollärare och liknande, säger Erika.


Fakta:
Världshälsodagen är en av FN:s internationella dagar som firats årligen den 7 april under ledning av Världshälsoorganisationen (WHO) sedan 1950, till åminnelse av organisationens bildande 7 april 1948. (Källa Wikipedia.)


Skriv ut: