Dörrarna öppnades för "unika" Humlan!

2014-08-23 12:48

Lotta Åman invigde Humlan. Foto Kent Norberg.
Klippt var det här! Kommunalrådet Lotta Åman invigde, vid lunchtid på lördagen, "Humlan" - den nya kreativa aktivitets- och mötesplatsen för unga i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

 

Camilla Freedman, barn- och ungdomsrkulturchef i Arvidsjaur, öppnade dörrarna till Humlan: Den nya kreativa aktivitets- och mötesplatsen för unga. Foto Kent Norberg.-Vi är Sverigeunika, med kulturskola integrerat i en kreativ aktivitets- och mötesplats för unga! Det sa barn- och ungdomskulturchefen Camilla Freedman och öppnade dörrarna till "Humlan". 

 

För första gången samverkar personal från olika förvaltningar, för att erbjuda ungdomar en kvalitativ och kreativ mötesplats. Tanken är att stimulera ungdomar att själva komma med idéeer på olika aktiviteter. Personalen finns tillhands för att stötta och vara behjälpliga:
-Vi har breddat oss mycket inom kulturskolan med bland annat bild och teater. Nu hoppas vi att all kreativitet ska frodas här i Humlan!

Exiled Dance Crew. Foto Kent Norberg.
Exiled Dance Crew. Foto Kent Norberg.
Exiled Dance Crew. Foto Kent Norberg.
Exiled Dance Crew. Foto Kent Norberg.

Exiled Dance Crews dansshower var imponerande att se! Foto Kent Norberg.


Men för att bygga detta behövdes experthjälp... En referensgrupp bestående av drygt 20 ungdomar från högstadiet och gymnasiet har varit med och utformat Humlan. De har varit lyhörda och samlat in önskemål från andra elever:
-Vi i gruppen har diskuterat många olika idéer och gjort allt för att det ska bli så bra som möjligt, så att ungdomarna ska trivas, sa skoleleven Alexandra Möller, 14.


Alexandra Möller och Ola Karlsson har båda deltagit i arbetet med att skapa Humlan. I samband med invigningen berättade de för publiken, om hur arbetet gått till. Barn- och ungdomschefen Camilla Freedman till höger. Foto Kent Norberg.

Kulturchef Kristina Grubbström. Foto Kent Norberg.
"En speciell dag" för kultur- och fritidschef Kristina Grubbström. Foto Kent Norberg.

-Det här är en speciell dag för mig. Kulturen har inte alltid stått i fokus när det gäller satsningar, men den här satsningen med en ny kreativ mötesplats känns som ett lyft för våra ungdomar, sa kulturchef Kristina Grubbström, i sitt tal till publiken.

Fikaförsäljning
Fikaförsäljning. Närmast kameran Frida Johansson och Ola Karlsson.


Musiklärarna Anders Kristoffersson, Joakim Lundqvist och Peter Stenlund bjöd på medryckande toner under invigningen. Foto Kent Norberg.

Under invigningsdagen bjöds det på olika saker som exempelvis breakdanceuppvisning av "Exiled Dance Crew", kravallslöjd, musik, fika med mera.

-Man kan väl med fog kalla det här för integration i kultur. För inom samma väggar finns ju allt från; musik och konst till dans och kreativ tillverkning, säger musikläraren Joakim Lundqvist (bilden ovan) och fortsätter:
-Med så här många "öar" att växla mellan kan det nog generera ytterligare idéer, som gästerna inte hade när dem klev in här...

Kravallslöjd.
Lina Jatko, visade och berättade om "Kravallslöjd".

Kravallslöjd är en idé och ett koncept med syftet att skapa en plattform att utbyta, sprida och verbalisera kring slöjd samt fördjupa hantverkets betydelse i samhället. Kravallslöjd var genom Lina Jatko på plats för att sprida glädjen med slöjd till de ungdomar och vuxna som besökte Humlan.


Lokalerna i Humlan har fräschats upp och inretts i modern stil.


Platt-tv med spelkonsoller finns också i Humlan.


Till och med stolarna i Humlan har musiktema..Skriv ut: