Arvidsjaurs dolda men framgångsrika klubb!

2013-12-05 08:55


Kjell Wiklund och Leif Lindgren är veteraner inom pistolskytte. Foto Kent Norberg.
"Krutrök luktar gott"
. Tillsammans har Leif Lindgren och Kjell Wiklund 85 år som medlemmar i Arvidsjaurs Pistolklubb. "Vi har en hel del meriter och säkert varit med i över 20 SM-tävlingar, men siktar på ännu fler meriter" säger klubbens mer erfarna skyttar.

 

Sex guld, två silver och fyra brons! Det är Arvidsjaurs Pistolklubbs facit från Norrlandsmästerskapet 2013, i Örnsköldsvik:
-Det är det nog inte så många som vet, säger Kjell Wiklund, medlem sedan 1969.

 

De senaste 20 åren har Arvidsjaurs Pistolklubb dominerat pistolskyttet, såväl individuellt som i lag, från Medelpad och uppåt. Meriterna är för många för att nämnas här. Men vi kan ju inte undgå att skriva om Ralf Linder som tog sig ända till SM och klarade en fjärdeplats:
-Han är vår meste och bäste banskytt. Ralf sköt en fantastisk serie med fem tior av fem möjliga i sista särskjutningen, i SM. Det tyder på fokus och ytterst goda nerver, säger Leif Lindgren, 40 år i klubben, och merit som Norrlandsmästare. (Kjell blev 9:a och Leif 21:a på SM.)

Klubbens meste mästare i fältskytte heter Roland Carlsson, Fjällbonäs:
-Han har otroliga meriter och är den ende vi känner till som blivit mästare på alla tre vapenklasserna. Flera gånger i rad dessutom! Värre än Zeb Macahan, säger Kjell.

Norrlandsmästare - Guld!Övriga Norrlandsmästare från klubben, förutom tidigare nämnda, (reservation för eventuell glömska:

 • Lars Lindholm
 • Torbjörn Nilsson
 • Alf Wiklund

-Vi är 40 medlemmar och vad som är roligt är att åldersspannet ligger mellan 14 till 82 år. Dessutom har vi återkommande besök från både killar och tjejer från Jägarbataljonen, säger Kjell.


På bilden syns bland annat stjärnskyttarna; Ralf Linder (blå tröja) och Roland Carlsson (grön tröja).

Medlemmarna tränar måndag och onsdag klockan 18-21. "Det beror på hur många vi är" säger Leif.
Alla som är intresserade av pistolskytte, men även luftgevär, hälsas välkomna att prova på. Klubben tar endast ut en avgift på 25 kronor för ett paket amunition:
-Vapen lånar vi ut gratis. Skyttetavlor och fika bjuder vi på! Ett krav är förstås att man är nykter och drogfri eftersom det är rigorösa regler när det rör sig om vapen.

Det tre olika vapenklasserna kallas:

 • A (7,65 upp till 9 mm)
 • B (7,65 och uppåt. Tillåtet med anatomisk kolv)
 • C (kaliber 22 )


Skjutklasserna är:

 • 1 = Nybörjare
 • 2 = Guldmärkesskytt. (När du tillhör denna klass kan du ansöka om egen pistollicens)
 • 3 = Riksmästarklassen (cirka tio skyttar från klubben återfinns i denna klass)


Hur kan ni ha blivit en sådan framgångsrik pistolkulbb?
-Först och främst har vi bra lokaler och träningsbanor. Det är grunden. Men för att bli en skytt av rang måste man även ut och tävla och utsätta sig för den press som uppstår då, säger Leif som älskar att delta i olika skyttetävlingar:
-Man blir som en stor familj, som träffas och har trevligt vid sidan om tävlandet. Hade det inte varit så himla skoj att skjuta pistol skulle jag nu inte hållit på i över 40 år...

Pistolskytte med bland andra Magnus Svensson.
Magnus Svensson (röd tröja) gillar att skjuta pistol: "Det är en härlig koncentrationssport" säger han.

Magnus Svensson är rullstolsburen efter en skoterolycka för flera år sedan:
-För mig är pistolskytte en jättebra sport. Det finns hiss ner till lokalerna i Medan, och sedan fungerar det hur bra som helst att träna där. Dessutom har vi kul tillsammans. Kom och testa! säger Magnus.

Fakta:

 • Arvidsjaurs Pistolklubb tar 350 kr i årsavgift
 • Juniorer betalar hälften.
 • År 2000 arrangerade Arvidsjaurs Pistolklubb Norrlandsmästerskapen med över 600 deltagare.
Skriv ut: