Soldathemmet återuppstår i Stalo!

2014-01-31 15:05

soldathemmet återuppstår, i Stalos lokaler. Foto Kent Norberg.
Soldathemmet i Arvidsjaur återuppstår. Men nu i Stalos lokaler. "Vi hoppas att Stalo ksa bli den nya mötesplatsen mellan soldater och det civila samhället" säger Mats Björk, Svenska soldathemsförbundet. Foto Kent Norberg

 

Inom kort startar soldathemsverksamhet i Arvidsjaur:

-Vi hyr in oss i Stalos lokaler. Invigning sker 13 februari, säger Mats Björk, Svenska soldathemsförbundet.

 

Många minns säkert de aktiva 1980- och 1990-talen, när soldathemmet huserade i Marklundsgården, vid församlingshemmet, och många soldater och civila träffades och umgicks över en fika. Men i samband med att värnplikten avvecklades, försvann även soldathemmet till slut.

Nu ska verksamheten alltså återupplivas:
-Vårt uppdrag är att bedriva psykosocialt stöd, såväl före som under och efter tjänstgöring. Numer ingår ju även utlandstjänstgöring i soldaternas kontrakt. Ett soldathem är en plats för sådant stöd.


Stalo har en restaurangdel plus denna del med scen, bord och fina utrymmen, säger Mats Björk, som hoppas att hitta en företagare som vill driva restaurangen.


Enligt Mats ska Soldathemmet vara som ett "utflyttat vardagsrum":
-Soldaterna som tjänstgör i Arvidsjaur bor ju oftast i små ettor på samhället och har själva efterlyst en mötesplats. Det hoppas vi nu ska bli här i Stalos jättefina lokaler.

Riktigt allt är inte klart än... Men den lokala Soldathemsföreningen vill ändå öppna dörrarna för den nya mötesplatsen:
-Det ska inte bli en klubb för inbördes beundran, utan en arena för möten. Hit är alla välkomna att köpa en fika, kanske prata en stund, spela biljard, kasta dart eller se tv.

I styrelsen för den lokala föreningen ingår representanter från AJB (jägarbataljonen), kommunen och församlingen. Restaurangdelen i Stalo önskar föreningen att hyra ut till någon branschkunnig:
-Det skulle vara kanon om man även kunde äta en bit mat, säger Mats.

Operativa mål (definierad viljeinriktning):
  • Soldathemmet i Arvidsjaur vill i samverkan med anhörig- och veteranansvariga på förbandet ge psykosocialt stöd till soldater och deras närstående; före, under och efter olika typer av insatser.
  • Soldathemmet i Arvidsjaur vill erbjuda soldater och deras närstående en rekreationsplats och vara en ”arena” för goda samtal och möten.
  • Soldathemmet i Arvidsjaur vill genom riktade insatser skapa möjlighet till utbildning och fördjupning (t.ex. distansstudier).
  • Soldathemmet i Arvidsjaur vill kunna erbjuda förbandet, men även lokala företag och organisationer, funktionella och moderna lokaler för konferens- och utbildningsverksamhet.
  • Soldathemmet i Arvidsjaur vill i samverkan med lokala aktörer jobba för att integrera och engagera soldaterna i lokalsamhället.Skriv ut: