Sandbackaelever deltog i katastrofövning

2014-05-20 16:37


Uppsamlingsplats efter fingerat bombattentat.
IKK, från Umeå universitet övade på olika krisscenarier, på AJB:s övningsområde i Arvidsjaur. Elever vid vård- och omsorgsprogrammet på Sandbackaskolan deltar under veckan som markörer.  Foto Kent Norberg.

 

IKK (Internationella kris- och konflikthanteringsprogrammet) från Umeå universitet övar under vecka 21 olika krissituationer på Jägarbataljonens övningsområde. Till sin hjälp har de Vård- och omsorgsprogrammet från Sandbackaskolan, Arvidsjaur.

 

Arvidsjaur står åter som bas för IKK:s examensövningar.

Tisdagsmorgonens scenario var ett fingerat bombattentat med flera skadade. Efter en intensiv övning och efterföljande utvärdering, inträffar ytterligare en fingerad händelse på eftermiddagen. Denna gången ska eleverna tampas med en bussolycka och risk för kolerasmitta. Senare i veckan ryktas även om drunkningstillbud...krisövning

Med andra ord den hektisk vecka för alla inblandade!
-Det här är lärorikt. Helt klart en win-win-situation för såväl oss som Umeå universitet. Deras elever får göra sin fältvecka med examensarbete, samtidigt som våra elever får vara med och agera markörer och känna på hur det är att vara vårdtagare, säger Anneli Löf, lärare på Sandbacka.Det är årskurserna 1-3, samt de vuxenstuderande, vid Sandbackaskolans Vård- och omsorgsprogram, som deltar i vid utvalda tillfällen under IKK:s fältvecka. Under tisdagen deltog 28 Sandbackaelever.


Skriv ut: