Ny kreativ aktivitets- och mötesplats på G

2014-03-11 13:25

Jonas Agdur. Foto Kent Norberg.
Jonas Agdur, KEKS, ledde en workshop med personal som ska jobba i den nya verksamheten. Foto Kent Norberg.

 

Arvidsjaur går in i något helt nytt genom att skapa en kreativ aktivitets- och mötesplats i Humlanhuset:
-Platsen ska vara en öppen ungdomsverksamhet kvällstid och en plats för att skapa nätverk, säger barn- och ungdomskulturchef Camilla Freedman.

 

Tanken är att göra något nytt där ungdomar är med och skapar sin egen fritid. Enligt Camilla finns nämligen en trend att ungdomsgårdar övergår till eget ansvarstagande och engagemang, där ledare är med och stöttar verksamheten.

Inför skapandet av en gemensam kreativ aktivitets- och mötesplats genomgår personalen en workshop tillsammans med Camilla och Jonas Agdur från KEKS (Kvalitet och kompetens i samverkan).

Humlanhuset. Foto Kent Norberg.
Kulturskolan erbjuder fler aktiviteter, och även gratis skapande kvällstid för ungdomar i Humlanhuset. Arkivfoto Kent Norberg.

Personal från olika kommunala verksamheter kommer att arbeta tillsammans på den nya mötesplatsen. Även personal från Arvidsjaurs församling och det civila samhället har visat stort intresse för att samarbeta.

Jonas pratade bland annat om den kommunala organisationen:
-Det är viktigt att tydliggöra vad ni som ledare har för makt, om ni ska kunna dela med er till ungdomarna. Ungdomarna måste både få veta vad de kan påverka och vad de inte kan påverka, för att ett samarbete ska fungera.

Enligt Agdur ska personalen hitta sin roll som coach, även om man som ledare vill stötta. Det är viktigt att inte ta över för mycket ansvar.


Camilla Freedman och Jonas Agdur. Foto Kent Norberg.
Camilla Freedman och Jonas Agdur. Foto Kent Norberg.

Kursen pågick under tre dagar, där Jonas förutom personal även träffar chefer och "ungdomsgruppen". "Gruppen" består av 20 ungdomar från högstadiet och gymnasiet och är en referensgrupp till den nya kreativa aktivitets- och mötesplatsen:
-Det handlar i stora drag om att få en gemensam grund att stå på när Arvidsjaurs kommun nu, som en av de första i Sverige, ska bygga upp den här nya verksamhetsformen, sa Jonas Agdur.


Skriv ut: