Fotboll förbrödrar...

2014-03-05 15:41Spelare från herrfotbollen träffades under trevliga former i måndags. Här i samband med föreläsning. Foto Carina Högdahl.

 

I måndags bjöd Arvidsjaurs församling och IFK fotboll på middag för herrspelarna. Såväl ensamkommande flyktingar, inflyttade som infödda Arvidsjaursbor deltog.

 

Det blev en trevlig kväll, med god mat, sång och glädje - där alla fick möjligheten att lära känna sina medspelare utanför fotbollsplanen:
-Vi lagades mat hela dagen, skrattade, hade roliga och givande samtal om det mesta. Exemelvis om livet, praktiska göromål, religion, demokrati, politik, fotboll och naturlig språkinlärning. Det var lite stressigt och svettigt men roligt. Sedan fick vi ju belöningen när så många från herrfotbollslaget ville anta inbjudningen, säger Carin Högdahl, Arvidsjaurs församling.

 


Razik Azizi och Mansour Alizadeh - ett effektivt team i köket.

Lars Häggström.Lars häggström föreläste om vikten av att finnas i ett sammanhang. Om delaktighet och att vi skapar våra sammanhang tillsammans samt om språkets och kommunikationens betydelse. Han berörde även fysisk träning, att avstå från droger och avslutade med ett citat ur Ronja Rövardotter "Du ska vara rädd om livet". Foto Carina Högdahl.

 

Under kvällen höll både företrädare från Sisu och flyktingmotagningen föredrag:
-Lars Häggström skräddarsydde ett föredrag som var inspirerande och tänkvärt. Riktat till både svenska ungdomar och unga som bor här av flyktingskäl.

 

Samuel Lund (bilden till vänster) idrottskonsulent från Sisi höll i gruppövningar omkring temat laganda och lovade sammanställa det som alla diskussionsgrupper kom fram till på teman som: Hur man uppträder på och utanför planen, hur man ska vara mot medspelare, motspelare, domare och så vidare. Foto Carina Högdahl.

En av de ensamkommande; Josemah Musisi (bilden ovan, till höger), sjöng två egna låtar och gjorde succé inför en publik på drygt 50 personer.

Razik Azizi
Razik Azizi tog en "slickpaus" i det som blev kvar vaniljkrämskålen...


Roholla Mirzade agerade kökschef på ett föredömligt sätt, och Leyla Mirzade bakade alla kladdkakor. Foto Carina Högdahl.

-Ett stort tack till alla som medverkade och i synnerhet; Roholla Mirzade, Leyla Mirzade, Johan Holmqvist, Dadfar Jafari, Mansour Alizadeh, Razik Azizi som "offrade" hela sin dag på matlagning. På eftermiddagen kom fler och hjälpte till spontant, säger Carina vars uppgift i församlingen, bland annat, är att lyfta ungas röster och förmågor samt att skapa möten mellan unga i samhället vare sig man är kristen, muslim eller ateist.

-Vi ska ändå leva tillsammans och då är det bäst att utgå ifrån att vi alla har samma värde och behov av närhet och gemenskap oavsett allt annat, säger Carina Högdahl.


Skriv ut: