Utvärderade Tysklandsbesök

2014-11-10 07:47

Deltagare fr. vänster: Dina Hailezgi, Jemil Salem, Javad Ibrahimi, Christoffer Nilsson, Josemah Musisi, Timmy Andersson, Lisa Ljungqvist, Ayas Husseini, Bill Grundström, Jimmy Lindgren.   Ett tiotal deltagare samlades på onsdagskvällen på Ideum för utvärdering av två veckors besök och praktikarbete i Tyskland. En del av ungdomarna söker arbete medan andra har pågående studier.  Programmet i Tyskland bestod bl.a. av besök på miljömyndigheten i staden Dessau, olika sevärdheter samt i en ekoträdgård. Under den andra veckan utförde deltagarna arbetsuppgifter som målning, kemikalieprovtagning, träarbeten samt smide. Mottagarorganisation var en ungdomsstiftelse i staden Bernburg sydväst om Berlin. Stiftelsen skickar också tyska ungdomar till Arvidsjaur.  Ungdomarna var nöjda med vistelsen i Tyskland, som har gett dem nya perspektiv och erfarenheter i en ny miljö. På frågan om någon skulle kunna tänka sig att bo och verka i Tyskland svarade de flesta att de föredrar Sverige, medan några kunde tänka sig att bo och arbeta där under en begränsad period.  Ideum´s projektledare Kristina Eliasson, Bill Grundström samt Lisa Ljungqvist hoppas nu att kunna arbeta vidare med att ge Arvidsjaursungdomar kunskap i hur arbetsmarknad och samhälle fungerar i andra länder.
Deltagare fr. vänster: Dina Hailezgi, Jemil Salem, Javad Ibrahimi, Christoffer Nilsson, Josemah Musisi, Timmy Andersson, Lisa Ljungqvist, Ayas Husseini, Bill Grundström, Jimmy Lindgren.


Ett tiotal deltagare samlades på onsdagskvällen på Ideum för utvärdering av två veckors besök och praktikarbete i Tyskland. En del av ungdomarna söker arbete medan andra har pågående studier.

 

Programmet i Tyskland bestod bland annat av besök på miljömyndigheten i staden Dessau, olika sevärdheter samt i en ekoträdgård. Under den andra veckan utförde deltagarna arbetsuppgifter som målning, kemikalieprovtagning, träarbeten samt smide. Mottagarorganisation var en ungdomsstiftelse i staden Bernburg sydväst om Berlin. Stiftelsen skickar också tyska ungdomar till Arvidsjaur.

Ungdomarna var nöjda med vistelsen i Tyskland, som har gett dem nya perspektiv och erfarenheter i en ny miljö. På frågan om någon skulle kunna tänka sig att bo och verka i Tyskland svarade de flesta att de föredrar Sverige, medan några kunde tänka sig att bo och arbeta där under en begränsad period.

Ideums projektledare Kristina Eliasson, Bill Grundström samt Lisa Ljungqvist hoppas nu att kunna arbeta vidare med att ge Arvidsjaursungdomar kunskap i hur arbetsmarknad och samhälle fungerar i andra länder.


Skriv ut: