Zinat Pirzadeh besökte Parkskolan

2014-10-28 13:49


Zinat Pirzadeh besökte Parkskolan i Glommersträsk under Mångfaldsveckan. Foto Mikael Lundqvist.

 

På Parkskolan i Glommersträsk har vi uppmärksammat mångfalds veckan. Eleverna har tagit del av barnkonventionen för att se hur barn i andra länder har det. Barnen har även målat flaggor från andra länder.

 
Vi har haft två gästföreläsare på skolan. Det är Farhad Sahandi som är boende i byn, men som kommer från Iran. Vi lyckades även få hit Zinat Pirzadeh, som även hon kommer från Iran. Zinat har även ett hus i Glommers som hon besöker så ofta hon kan.
 
 Zinat Pirzadeh.Farhad berättade om när han var tvungen att gå ut i kriget mellan Iran och Irak, då han endast var 17 år. Han talade om både svåra och roliga minnen från den tiden. Det var en svår tid med kriget och att det var väldigt varmt, och att man fick passa sig för ormar, skorpioner och andra farliga djur.
 
Zinat talade om hur det är att leva som flicka och kvinna i Iran. Hon berättade att hon blev bortgift mot sin vilja som 16 åring. Hon har även jobbat internationellt för att få bort tvångsgifte som även förekommer i Sverige.  
Hon berättade att hon bestämde sig att fly och fick lämna precis allt som hon ägde. Med sin lilla son blev det en lång flyktresa som slutade i Sverige.

Zinat pratade även om vikten om att vi har demokrati i Sverige. Att vi ska vara tacksamma hur bra vi har det i Sverige. Zinat har en förmåga att fånga sin publik på ett enastående sätt genom att varva allvarliga saker med roliga inslag.
 
 
Parkskolan

Skriv ut: