Betydelsefullt möte med event- och biltestverksamhet

2014-06-03 14:04


Oppenheim
- årlig möteslats för aktörer inom flyg, event, biltest, hotell och kommun. "Det är viktigt att vi finns på plats och sänder ut rätta signalerna" säger Lotta Åman kommunalråd i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

 

Förra veckan reste en delegation från Arvidsjaurs kommun och näringsliv till Oppenheim, Tyskland.


Syfte: Träffa nyckelpersoner inom event- och biltestverksamheten:
-Kontakter skapas inte mellan företag, utan mellan människor. Därför är det här mötet viktigt! sa Kristoffer Lundström, vd hotell Laponia.

 

Mötet varade i två dagar och genomfördes i den lilla sömniga orten Oppenheim. Ett pittoreskt samhälle i Arvidsjaurs storlek. Men betydligt mer kuperat och grönt. Orten ligger strategiskt nära Frankfurt am Main, med en av världens största flygplatser.

Vy ner mot Oppenheim
Oppenheim ligger vacker vid floden Rhen, omgärdad av vinrankor på sluttningarna. Foto Kent Norberg.

Till mötet kom representanter från närområdet, men även från Frankrike, Sverige och Italien.
Tomas Scherman och Ralf Lundberg, representerade Arvidsjaurs flygplats, och utgjorde ett viktigt inslag på dagordningen.
Flygplatsen är nämligen en betydelsefull och avgörande nod i testregionen, varför det finns all anledning att vara lyhörd för gästernas tips och önskemål.


Ralf Lundberg, vd för Arvidsjaurs flygplats, berättade om stundande utbyggnad. Till höger syns även Daniel Knab, FlyCar - värd för mötet. Foto Kent Norberg.

-Vi försöker tillmötesgå dem så långt vi bara kan, säger Ralf och presenterade bland annat ritningar över den kommande utbyggnaden, med start i sommar.

Totalt byggs 600 kvadratmeter ny yta. Dessutom blir det uppfräschning av ankomsthallen, med bland annat en ny slitstark gummimatta på golvet samt annan färgsättning på väggar och textilier.

Önskemål som ändock framfördes av event- och biltest var exempelvis; "bagage drop/självbetjäning" och fler bagageband. (Ett bagageband kostar omkring 1,5 miljon kronor.)


Sören Roos, konsult, Jan Palmér, vd Estonian Air, Thomas Scherman, Arvisjaurs flygplats. Foto Kent Norberg.


TRW-gruppen fanns självklart på plats. Foto Kent Norberg.

Liknande möten har arrangerats i Oppenheim sedan 1999. Alla deltagare är eniga om vikten av att synas "in real life":
-Det funkar inte med epost utan det ska vara personliga möten, för att kunna skapa kontakter och inte minst förtroende, förklarar Ralf.


Rainer Dreher, vd för FlyCar. Foto Kent Norberg.

FlyCar, flyger testpersonal till och från Arvidsjaurs flygplats. Enligt ägaren Michael Fender fungerade den gångna säsongen "bra, utan större störningar".

Kommande säsongs första flyg beräknas anlända 24 november och sista flyget lämnar Arvidsjaur 27 mars, så som tidsplanen såg ut i skrivande stund.

Möjligheten att utöka testsäsongen, till att även innefatta sommarperioden, var uppe för diskusson, och Rainer Dreher, vd FlyCar, ser gärna en utökning:
-Men det ligger på framtiden i och med att det måste jobbas fram nya intressanta välpaketerade produkter som vi kan erbjuda kunderna.


Martin Escher, VW. Foto Kent Norberg.

Martin Escher, tillhör VW-koncernen och arrangerar olika events. Han gav några exempel:
-I Marocko vi kan erbjuda unik körning i Saharas sanddynor med besök hos beduiner, på Island finns körning som påminner om månlandskap samt besök i varma källor.

I Sverige blir restriktiva hastighetsbegränsningar ett problem i sammanhanget:
-Kunderna som betalar 2500-3000 euro, för att få provköra exklusiva sportbilar vill inte ligga och köra i 90 km/tim...

Däremot föreslog Escher att Arvidsjaur borde satsa på något speciellt, kanske ett streetrace!?
-Det våra skulle nog våra kunder nappa på. För det måste finnas extrem körning som omgärdas av intressanta upplevelser.Kristoffer
Lundström vd hotell Laponia Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

Kristoffer Lundström, vd hotell Laponia:
-Hyrbilar, samarbete i regionen och över gränsen till Norge, det skulle kunna skapa ett intressant resmål. Någonstans måste vi ju börja!

Michael Fender, ägare av FlyCar. Foto Kent Norberg.Michel Fender föreslog att Arvidsjaurs kommun, berörda entreprenörer och hotell går samman med flygbolaget och satsar i ett gemensamt riskkapital:
-Det ska vara en långsiktig satsning som inte faller, utan bära sig själv och på sikt och generera effekt tillbaka!

 

Fakta: Oppenheim är en liten stad i förbundslandet Rheinland-Pfalz, Tyskland, 7 025 invånare. Bland stadens sevärdheter märkts delar av den medeltida stadsmuren, samt den gotiska Katarinakyrkan. (Källa Wikipedia.) 
Skriv ut: