Veterandagen högtidhölls och K 4-sten avtäcktes...

2014-06-03 08:42

Kommunalrådet Lotta Åman var en av de som hedrade Veterandagen på Jägarbataljonen. Foto Kent Norberg.
Kommunalrådet Lotta Åman var en av de som uppmärksammade Veterandagen, på Jägarbataljonen. Foto Kent Norberg

 

Jägarbataljonschefen Teddy Larsson gjorde honnör framför minnesstenen på AJB. Foto Kent Norberg.På måndagen högtidhölls Veterandagen på Arméns Jägarbataljon. Överstelöjtnant Teddy Larsson höll tal för personal vid förbandet samt inbjudna organisationer och gäster, varpå en minnessten över K 4 avtäcktes:
-K4-andan och dess kultur lever vidare i Arméns Jägarbataljon, sa Teddy Larsson.

 

Flaggorna vajade och solen sken på alla som var på plats för att högtidhålla Veterandagen. Förutom personal vid förbandet och veteraner deltog också Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, Soldathemsförbundet, Kamratföreningen i Arvidsjaur samt representanter från kommunen, Företagarna och Kriminalvården.

Flaggorna vajade... Foto Kent Norberg.
Flaggorna vajade... Foto Kent Norberg.

Chefen för Arméns jägarbataljon, överstelöjtnant Teddy Larsson framhöll i sitt tal Kongoveteranerna, då det i år är 50 år sedan Sveriges första stora FN-insats i Kongo avslutades. Men han talade också om vikten av insatser på hemmaplan.Bataljonschef Teddy Larsson höl tal för sin personal, för inbjudna organisationer och gäster. Foto Kent Norberg.

-Nog så viktiga är även våra nationella insatser, som kan exemplifieras genom Bergsplutonen insats i Kebnekaise (efter att ett norskt Herculesplan störtat 2012, reds anm), eller exempelvis de insatser som genomfördes i samband med ubåtsincidenterna på 1980-talet.Foto Kent Norberg, Arvidsjaurs kommun.

Efter kransnedläggning för de 83 svenska soldater och officerare som från 1948 stupat eller omkommit i internationell tjänst samt en tyst minut för dessa, var det dags för avtäckandet av en minnessten över Norrlands dragonregemente K 4 i Arvidsjaur, som mellan 1980 och 2004 var förlagt i staden och som i dag är Arméns jägarbataljon.

Johan Roth, representerade Kriminalvården, när han placerade en blomsterkrans vid minnesstenen för avlidna veteraner. Foto Kent Norberg.
Johan Roth, representerade Kriminalvården, när han placerade en blombukett vid minnesstenen för avlidna veteraner. Foto Kent Norberg.

Åsa Wiklund, ordförande för Företagarna i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Åsa Wiklund, ordförande för Företagarna i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

Under bataljonspastorn Anders Stenmans ledning tändes till sist ljus för de vid förbandet som stupat eller omkommit i tjänsten och under utbildning.


Ellinor Stenlund, från Arvidsjaurs kommuns kulturskola, sjöng Uno Svenningsson sång: "Under ytan". Foto Kent Norberg.

Bataljonschefen Teddy Larsson avtäcker K4-stenen i Bohusgranit. Stenen ska minna om K4 som eget regemente i Arvidsjaur 1980-2004-12-31. Foto Kent Norberg.
Bataljonschefen Teddy Larsson avtäcker K 4-stenen i Bohusgranit. Stenen ska minna om K4 som eget regemente i Arvidsjaur 1980-2004-12-31. Foto Kent Norberg.

K4-stenen.
Norrlands dragonregemente K4 i Arvidsjaur: 1980-2004-12-31. Foto Kent Norberg.

Text: Kim Virsén Ajb.
Bilder och bildtexter: Kent Norberg.


Skriv ut: