Anton får studera i Boston

2015-04-08 08:30


Anton Möller prisades redan vid Arvidsjaurgalan 2014 av Rotary. Foto Kent Norberg.

 

Anton Möller är elev på Sandbackagymnasiet. Men han är redan klar med det mesta av Naturprogrammets utbildning och hoppar därför in som lärare emellanåt. Nu är han dessutom aktuell för studier vid ett av världens mest prestigefyllda universitet.För ett år sedan antogs Anton till sommarforskarskolan Rays, för ett fyra veckor långt metodikprogram i Stockholm. Han studerade vid KTH på kvantoptiska instutitionen, och lärde sig hur lasrar beter sig och integrerar i materia.
Via Rotarystipenduim från Arvidsjaursklubben och Norrbottens läns arbetarstugor kunde han nu i vinter ta ledigt drygt tre veckor från gymnasiet och fortsätta forskningen om lasrar och ljudvågor på KTH.   

Det hela ledde till att Anton belönades med forskningstipendium, i Unga forskares-tävling, till ett av världens mest ansedda universitet. Nämligen; Massachusetts Institute of Technology, MIT, i Boston, USA. Där kommer han att forska under sex veckor, inom samma ormåde som tidigare. Men även inom ämnet teoretisk astrofysik.

– Kul. Dels hamnar Arvidsjaur på kartan, trots att det är ett litet gymnasium här och det inte har någon spetsutbildning i fysik eller liknande kan man göra sådana här saker, dels blir det en upplevelse. Det visar också om man sätter sig ned och läser tillräckligt dedikerat så blir det bra i slutändan. Jag har alltid haft lätt för att lära och i kombination med lite tjurskallighet… säger Anton till Nyheter i Norr.


 

Vad ska du bli när du blir stor?


Skriv ut: