North Business Arena ska främja tillväxten

2015-08-19 10:20


I september startar North Business Arena. Det är ett treårigt projekt där åtta av Norrbottens kommuner ska samarbeta för att främja tillväxt och exportmognad i små och medelstora företag.

 

Arvidsjaurs kommun är en av deltagarna. I dag, onsdag 19/8, har Tillväxtverket ett möte med de deltagande kommunerna, i Gällivare.

Tanken med projektet är att fränja nätverkande och skapa affärsförbindelser mellan företag. Att öka framtagandet av fler produkter och innovationer samt att öka tillväxten i såväl befintliga som nya företag:-Inom projektet ska vi också utarbetat en samverkansmodell mellan kommunerna för att främja tillväxt, säger näringslivschef Stina Johansson, Arvidsjaurs kommun. 

- I ett gränsöverskridnde samarbete mellan olika kommuner och branscher finns det mycket att göra som inte prövats tidigare, säger Kjell-Åke Johansson, vd för näringslivsbolaget Expandum AB i Gällivare som är en av initiativtagarna och projektägare för North Business Arena.

Enligt Kjell-Åke Johansson är projektet ovanligt också på så sätt att initiativet kommer från kommunal nivå, och inte initierats uppifrån, från regional eller central nivå.

Övertorneå kommun söker nu en projektledare till sin del av projektet. Arjeplog och Arvidsjaur upphandlar konsultinsatser för sina delar i projektet och Expandum i Gällivare ska anställa en samordnare för hela projektet.

Målet är att 600 företag ska vara delaktiga i projektet och att 200 nya jobb ska skapas under projekttiden från september 2015 till september 2018.

Projektet finansieras av Tillväxtverket/EU:s strukturfonder, länsstyrelsen, Sparbanken Nord, Längmanska Företagarfonden, näringslivsbolaget Expandum i Gällivare och kommunerna Pajala, Kiruna, Överkalix, Övertorneå, Jokkmokk, Arvidsjaur och Arjeplog.


Skriv ut: