Infrastrukturministern på spåret

2015-08-12 15:30

Infrastrukturminister Anna Johansson, anlände Arvidsjaurs järnvägsstation på onsdagseftermiddagen. Foto Kent Norberg.
Infrastrukturminister Anna Johansson (s), kom med rälsbuss på Inlandsbanan och anlände Arvidsjaurs järnvägsstation på onsdagseftermiddagen. Foto Kent Norberg

 

Infrastrukturminister Anna Johansson (s) reste för första gången längs Inlandsbanan på onsdagen. Resan gick från Östersund till Arvidsjaur:
-En väldigt värdefull resa för mig, för att få inspel som underlag till fortsatt arbete i Näringsdepartementet.

 

En delegation bestående av bland annat: Arvidsjaurs och Skellefteås kommunalråd; Lotta Åman respektive Lorens Burman och landstingsråd Anders Öberg klev på "tåget" i Sorsele och åkte med sista cirka 90 kilometrarna till Arvidsjaurs järnvägsstation.

Det blev ett uppsluppet möte där delegationen fick möjlighet att framföra sina synpunkter. Anna informerades om såväl tågtester på Tvärbanan, som om vikten att stärka upp Inlandsbanan för ökad godstrafik. 


Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman, Lars-Åke Tjernström, RTL med flera mötte upp infrastrukturminister Anna Johansson (s), när rälsbussen gjorde ett stopp i Sorsele. Inlandsbanans vd Otto Nilsson i röd slips, dagen till ära. Foto Kent Norberg.

Att det finns en politisk enighet för tågtester råder inga tvivel om. Både Lotta Åman och Lorens Burman betonade att det handlar om viktiga jobb för inlandet. Dessutom finns det ett stort internationellt intresse hos de största tågtillverkarna, att både vinter- och sommartesta sina fordon. Innan de släpps på marknaden.  

-Kunder och privata finansieringar finns. Nu behöver vi bara ett klartecken från staten för att komma till skott! sa Lars-Åke Tjernström, verksamhetsledare för RTN (Rail Test Nordic).

Infrastrukturministern tyckte att det lät som en spännande satsning. Men att det handlar om riskkapital och forskningsanslag...
-...och med andra ord kanske inte mitt bord. Utan mer då Mikael bord. 
(Mikael Damberg är närings- och innovationsminister på Näringsdepartementet, tillika infrastrukturministerns chef. Reds anm.)  Läs mer om tågtester.

Kommunalrådet Lotta Åman underströk Inlandsbanans betydelse för den fortsatta utvecklingen i inlandet och Arvidsjaur:
-För inlandsföretagen är det helt nödvändigt att Inlandsbanan förstärks så att vi klarar av att föra över en del av de stora mängden godstransporter från vägarna till järnvägen, förklarade hon och tog Lundbergs Träindustri, i Arvidsjaur som exempel.

Christer Lundberg, tidigare vd på LTI, följde med på resan och fick själv chans att prata med Anna Johansson.

Lotta tog vidare upp bredbandsfrågan, där hon ansåg att staten bör gå in och medfinansiera en utbyggnad i glesbygd:
-Vår kommun är betydligt större än Storstockholm... När unga familjer i dag köper hus frågar de inte längre om det är 3-glasfönster, utan om det finns bredband inkopplat. 

Infrastrukturminister Anna Johansson höll med om behovet av sådan infrastruktur - även i glesbygd:
-Bredband är en viktig fråga för hela landet, för att kunna leva, bo och kanske slippa pendla.

Från Arvidsjaurs kommuns sida togs även tillfället i akt att nämna stundande tunnelbygget mot Norge vilket lär innebära ökad trafik. Lotta Åman skickade därför med infrastrukturministern en önskan om att göra väg 95 till Europaväg.

När skoterleder, nu skötta av ideella krafter, kom på tal kunde dock inte Anna Johansson se att det skulle kunna vara en fråga för en infrastrukturplan:
-Nej, hellre då i en plan för turismutveckling... För ni kör väl inte skoter till jobbet? 


Arvidsjaurs kommunalråd, Lotta Åman, i samspråk med infrastrukturminister Anna Johansson.

Råvarutransporter på Stambanan samt Botniabanans färdigställande var andra informationspunkter på agendan:
-Ambitionerna finns från regeringens sida att bygga Botniabanan. En viktig satsning. Men sedan handlar det om att ta in mer underlag. Ett långsiktigt arbete med andra ord, sa ministern innan motorvagnen anlände perrongen i Arvidsjaur.

Infrastrukturminister Anna Johansson, anlände Arvidsjaurs järnvägsstation på onsdagseftermiddagen. Foto Kent Norberg
Infrastrukturminister Anna Johansson var på ett strålande humör och poserade gärna framför Arvidsjaurs stationsbyggnad. Foto Kent Norberg.

-Tack för en intressant och bra arrangerad resa av Inlandsbanan AB! Det har varit både trevligt och givande att träffa representanter från kommuner, länsstyrelse och näringsliv under dagen.

Anna Johansson flaggade dock för kommande tuffa besparingar:
-Men jag tar med mig dagens inspel i mitt fortsatta arbete!

Ministerresan längs Inlandsbanan gjordes på initiativ av trafikansvariga landsting och regioner i de tre aktuella länen: Jämtland, Norr- och Västerbotten. Detta för att visa vikten av en fungerande järnväg i inlandet, men också för att beskriva de regionala utvecklingssatsningarna - och möjligheterna.

-Behovet av en väl fungerande infrastruktur i hela Norrbotten, är avgörande inte bara för utvecklingen i norr utan för hela landets tillväxt, sa landstingsrådet Anders Öberg.


Om ministern...
Anna Johansson utnämndes 3 oktober 2014 av statsminister Stefan Löfven till statsråd och infrastrukturminister.
Anna är fyrbarnsmamma och dotter till Göteborgs tidigare kommunstyrelseordförande Göran Johansson. Hon har hela sitt vuxna liv bott i Bergsjön. 

Källa: Wikipedia.Dåvarande infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (m) besökte Arvidsjaur mars 2012.


Skriv ut: