Afterwork med kommun och företagare i Arvidsjaur visade sig vara ett lyckat koncept, att fortsätta med. Foto Kent Norberg.
Kerstin underströk att det var dags för kommunen att ta taktpinnen:
-Hittills har det alltid varit Företagarna som tagit initiativet till olika träffar. Jag hoppas vi ska få en trevlig och givande kväll tillsammans!
Näringslivschef Stina Johansson hälsar alla välkomna till kvällens afterwork. På bilden syns även Anneli Sandberg, Stefan Berggren och kommunchefen Kerstin Olla Grahn. Foto Kent Norberg.
Förutom representanter från kommunen hade ytterligare 30 personer anmält sig till afterwork på Rolles krog, där det minglades, dracks glögg och genomfördes små tävlingar - innan det var dags för kvällens frågeställningar:
Henry Ömalm hälsar på kommunens upphandlare Mikael Renberg och Sara Nordström.
I grupper diskuterades frågeställningarna och framfördes sedan mot slutet av kvällen:
-Arvidsjaurs läge i Världen är bra. Mitt i! Lagom långt från allt för att få ett levande näringsliv här, framförde Mattias Jonsson sin grupps slutsats om vad som är bäst med vår ort.
Åsa Lundgren, Kerstin Olla Grahn och Åsa Berggren i samspråk över en kopp glögg.
Andra bra saker som togs upp var flygplatsen: "Bra för andra att snabbt och enkelt kunna flyga hit...", enorm bredd och servicenivå, Storgatan som genomfartsled, starkt föreningsliv och inte minst tydliga årstider.
Bjarne Hald serverar glögg.
Staffan Lundgren, Tomas och Per-Erik Andersson, Märta Isaksson, Stina Johansson och Peter Lundgren var alla med på afterwork, på onsdagskvällen.
Exempel på gemensamma utmaningar är förstås befolkningsutvecklingen. Men även att kunna erbjuda sysselsättning, boenden, hög kvalitet på skola, vård och omsorg.
"Lägre procent nyföretagande än riksgenomsnittet och stor andel offentligt anställda, är också en utmaning" ansåg en annan grupp.
Ove Granlund, FR, Linda Lundberg Nilsson, Patrik och Elin Lindström.
Therese och Malin Jansson tillsammans med Linda Lundqvist.
Hur ska vi då göra för att klara utmaningarna?
-Säg ja! Jämt och fort! föreslog Stefan Berggren.
Andra förslag handlade om att förstå varandras problem, att glädjas åt andras framgångar och skapa en ny attityd till företagare.
"Utveckla vinterorten Arvidsjaur"
-Döda jantelagen! ansåg Mattias Jonssons grupp.
Uppgift: Pussla ihop bilder och hitta din arbetsgrupp. Therese, Per-Åke, Mattias, Åsa med flera.
Relationer ska vi bygga genom förslagsvis "digitala plattformar, där medborgare enkelt kan komma i kontakt med företag och kommunens tjänstemän. Företagare behöver också blir bättre på att prata gott om varandra. "Kommunen behöver investera tid och stöd till befintliga företag".
Andra förslag var "kraftigare beslutstagande från kommunen men innan beslut ska beaktande tas på hur det kan påverka näringslivet".
Åsa Lundgren, Mattisa Jonsson, Therese Jansson, Tomas Andersson och Per-Åke Pettersson bildade grupp 1.
Arvidsjaurgalan, och politikerpromenaden tidigare år, ansågs båda vara bra initiativ till att bygga relationer mellan kommun och näringsliv.
Jocke Sundström, Ann-Louise Högberg, Malin Jansson och Åsa Skiöld spånade på de olika frågeställningarna.
Kort summerat ska det 2020 vara lättare för lokala företag att lämna anbud. Vi nyttjar distansutbildningar i högre utsträckning för att möta behoven. Vittjåkk blomstrar med hotell och stugby. Arvidsjaursföretagen säljer sina produkter via nätet. Testsäsongen är förlängd och innefattar numer även sommarhalvåret och tågtesterna längs Tvärbanan är världsledande i sitt slag!
Henry Ömalm, Stefan Berggren, Anneli Sandberg och Sara Nordström.
Summa summarum ansåg merparten att kvällens afterwork var så pass ett bra och lämplig mötesform att det borde göras till en tradition:
-Det vore roligt om ni företagare kunde ta med er en extra person till nästa träff, då blir vi dubbelt så många då, uppmanade Ann Engberg, näringslivsutvecklare.