"Alla människor ska finnas med på paletten" På Samhall ge individen möjlighet att hitta sina egna talanger, säger Britt Gustavsson regionchef. I bakgrunden syns även produktionsgruppchefen Katrin Lundström. Foto Kent Norberg.
Samhall är ett statligt aktiebolag med huvudkontoret i Stockholm. Bolaget är uppdelat i tre marknadsområden; Nord, Mitt och Syd. Norr- och Västerbotten representerar var sitt distrikt i Nord, med ledning i Luleå respektive Umeå.
Samhall i Arvidsjaur sysselsätter 68 personer. Huvudsakligen med att tillverka optisk kabel, som underleverantör till företaget Nexans:
-Det är verkligen tuff konkurrens. Men vi har bra kompetens här i Samhalls organisation, och står oss bra mot andra marknader. Exempelvis Kina.
Lennart Nilsson lindar kabel. Alla kablar märks upp för att bli spårbara. Från vänster: Kommunalrådet Lotta Åman, t.f näringslivschef Stina Johansson, produktionsgruppchef Katrin Lundström, områdeschef Ann-Katrin Sörmo, produktionschef Steve Batangouna och regionchef Britt Gustavsson.
Det görs en individuell plan för alla som anställs i företaget, där de får möjligheten att hitta sina egna talanger:
-Sedan klär vi på dem allt eftersom med målet att så småningom slussas ut på arbetsmarknaden. En win-win-situation för hela samhället, i och med att alla människor ska finnas med på paletten.
Kerstin Jonsson skalar av kablarna och tar fram fibern...
I Arvidsjaur görs även kopparkabel till styrsystem. Men produkten är för hemlig än för att fotograferas, berättar Britt och bjuder istället på en rundvandring bland de olika avdelningarna som tillverkar optokabel.
Vi får klä om och beträda "Rena rummet", som är unik i Sverige. Här är alla klädda i speciella arbetskläder, eftersom det inte får finnas damm i rummet. Vid första stationen sitter Kerstin Jonsson och skalar av kablarna, för att få fram själva fibern.
Karl-Gustaf Norman för in fibern i tunna rör...
När hon är klar skickas produkten vidare till Karl-Gustaf Normans station, där jobbet består i att föra in fibern i tunna små rör:
-I och med att det är fibern består av glas får vi gå på regelbundna läkarundersökningar. Små glasbitar kan i värsta fall tränga in i huden och ta sig vidare ut i kroppen. Så det gäller med andra ord att vara försiktig och ytterst noggrann i det här arbetet, säger Karl-Gustaf.
Feruler.
Lars Samuelsson slipar och polerar.
Därefter ska små "feruler" (typ kontakter) limmas och monteras på kablarna. Rundvandringen går vidare till Lars Samuelsson, som slipar och polerar limmade feruler, i tre olika vattenbad. Vattnet har innan dess passerat ett reningsverk för att avlägsna så mycket mineraler som möjligt:
-Ett enda hårstrå kan göra så att det blir en repa o fibern... Det här är ett riktigt pillerjobb, säger Lars.
P-O Lindahl berättar för kommunalrådet Lotta Åman om kvalitetssäkring.
Flera stationer senare så kommer vi till P-O Lindahl. Han gör den sista viktiga kvalitetskontrollen, så att det inte finns några repor eller brott i fibern.
-Kvalitetssäkring är viktigt, säger P-O och produktionschefen Steve Batangouna fyller i att Samhall är leveranssäkra och pålitliga.
När kabeln är klar monteras kontakternas kablar in i boxar och allt paketeras vid stationer utanför "rena rummet". Det är dags för leverans!