Företagsreportage: Lundbergs Trä 75 år!

2015-03-02 06:30Tre generationer Lundberg: På bilden de fem bröderna som skapade Lundbergs Trä: Erik, Hilding, Mats, Sigurd och Sven. Till höger: Sigurds son Christer samt hans döttrar: Linda Lundberg-Nilsson och Elin Lindström. Foto Kent Norberg.

 

Lundbergs Träindustri (LTI) firar 75 år!
-Det var 1939 som farfar Sigurd och hans fyra bröder startade företaget i Akkavare, säger vd Linda Lundberg-Nilsson.

 

Bröderna Lundberg startade sågen 1939, då som ett mobilt sågverk. I mitten på 40-talet byggdes såganläggningen i Akkavare upp. Området i Akkavare blev för begränsat och 1964 påbörjades byggnationerna av de nuvarande lokalerna i Fristad. 

Invigningen skedde 1967.
Träindustrin var fortfarande en stor bransch som sysselsatte mycket folk. Men mekaniseringen av skogsbruket var redan igång, vilket innebar att kommunen avfolkades kraftigt. 

Lundbergs Trä
"Ett andra hem". Christer har uppnått den ålder då han egentligen skulle kunna dra sig tillbaka helt och hållet och vara "fritidsforskare" (som han kallar det). Men Christer trivs med att gå till sitt kontor, som sett ut likadant i 37 år: "Det är roligt att kunna jobba tillsammans med mina döttrar och bidra till bolagets framtid".  


-Staten tog sitt förnuft till fånga och gav lokaliseringsstöd och lån, för att kunna lindra avfolkningen och behålla industrier i glesbygden, säger Christer.

Hade det däremot varit i dag, tror han att det skulle ha varit betydligt svårare för företaget att etablera sig:
-Det är synd, för det behövs tillväxt i inlandet.

Christer gick in i företaget 1968. Alltså ett år efter att de etablerade sig i Arvidsjaurs kommun:
-Sedan dess har jag funnits på lönelistan...


Stina Johansson, t.f näringslivschef, Linda Lundberg-Nilsson, Elin Lindström och Ove Granlund, FR Arvidsjaur.

Även om marknaden gått upp och ner samt att företaget under några år var i Älvsbyhus ägo, har Christer trivts med yrkesvalet:
-Jo, det har blivit några år... Men jag har sett fördelarna med att kunna jobba för bolaget och dess framtid.1998 var åderlåtningen stor för sågverken i inlandet. Hela lades sex industrier i branschen gick i graven. Lundbergs Trä är en av få kvarvarande sågverk i regionen.

För åtta år sedan kom tredje generationen Lundberg in i företaget, som delägare. Linda jobbar heltid som Exportsäljare och Vice VD och Elin jobbar halvtid med administration i familjeföretaget och den andra halvan som högstadielärare på Fridhemsskolan.


Linda Lundberg-Nilsson, är sedan 8 år vice vd i familjeföretaget. Men fortfarande är det många som vill prata affärer med "chefen" och inte med "receptionisten", när de ringer till LTI.

Hur ser ni på framtiden?
-Jo, det finns en framtid. Men då måste råvarupriserna följa marknaden och kommer ner på en mer rimlig nivå. Annars får vi ingen tillväxt, säger Linda och får medhåll av Elin:
-Kronan har varit för stark och vårt virke blev för dyrt. Svensk skogsindustri tog stryk och det har varit tufft sedan dess.
. säger hon.


LTI (Lundbergs Trä, Arvidsjaur). I samma byggnad återfinns även MACO Träfix AB.

 Enligt Christer skulle de inte funnits kvar om det inte varit för Nordafrikamarknaden:
-Men vi får fortsätta att brottas med skogsägarna och jobba för en framtid för vårt företag och för trädindustrin! säger Christer. 

  • Lundbergs Trä (LTI) sysselsätter i dag totalt 22 personer.

 


 

 
Skriv ut: