Snöröjningen i Arvidsjaur

2015-02-13 11:25


Gatuchef Mårten Enoksson. Foto Kent Norberg.
"Heta linjen". Arvidsjaurs kommuns gatuchef, Mårten Enoksson, hinner knappt äta lunch eller ta fikarast, när det snöar som det gjort nu ett tag. Han berättar att senaste veckan har tio fordon jobbat med att första forsla bort snö och sedan slask i samhället. Foto Kent Norberg.

 

Att transportera bort snö och slask har enbart den senaste veckan kostat kommunen omkring 400 000 kronor!
-Jag vill berömma personalen för deras arbete, men även tacka medborgarna för att de haft överseende med besvärligheterna, säger gatuchefen Mårten Enoksson. På mindre tid än en vecka, föll det minst 60 centimeter snö i Arvidsjaur. Det följdes upp av blidväder. För kommunen har det inneburit ett intensivt arbete med att hålla i första hand "matargatorna" fria från snö. 

Trottoarer i centrum, där det rör sig mycket folk försöker man hålla också hålla snöfria. Däremot finns inte möjlighet att ploga alla trottoarer, i varje bostadsområde:
-Nej, det skulle innebära oerhört mycket arbetstimmar och kosta därefter...

Leastadiusvägen är en prioriterad "motionsväg". Men på grund av att lyktstolparna placerats väldigt nära trottoaren, är det alltid en grannlaga uppgift att försöka trycka bort snön - utan att välta stolparna.

För flera år sedan togs ett beslut som säger att gatuchef ska ringa ut de som plogar, när det snöat minst 6 centimeter. 

(I sammanhanget kan nämnas att Piteå kommun har satt regler om att gå ut med "stora snösvängen", alltså bostadsområdena, när det snöat mellan 7 och 12 centimeter.)

-Är det pågående snöfall och prognoserna visar att det endast ska komma någon enstaka centimeter ytterligare, väljer vi oftast att avvakta. Annars måste plogsvängen ut två gånger. Men visar däremot prognoserna att det ska fortsätta snöa ymnigt, plogar vi självklart direkt gränsnivån uppnåtts, säger Mårten, som fått ta emot många irriterade samtal sista tiden.

-Tyvärr är det ju alltid någon som hamnar sist i kedjan, och innan "plogsvängen" hunnit dit, kan det det ha snöat ytterligare en decimeter, om det riktigt vräker ner...

Dagtid är det Mårten som kallar ut "snösvängen". Övrigt tid finns ett samarbetsavtal med NCC, som då tar över uppgiften.

I minst 12 år har plogorganisationen, mellan kommun och privata aktörer, varit oförändrad.
Kommunen har två egna traktorer, som plogar/skottar kring fastigheter samt på gång och cykelvägar (de två senare är prioriterade områden). Dessutom anlitas en privat hjullastare som också sköter ovan nämnda områden.

Därutöver hyr kommunen in ytterligare en hjullastare och en väghyvel, som skottar, plogar och skrapar våra gator på timtid:
-När det är dags att forsla bort snö hjälps alla åt. Då nyttjar vi även lastbilar.

Några medborgare har hört av sig och undrat varför väglaget oftast blir bättre när de passerat Glommersträsk och kommit in i Västerbotten?
-Det är inte Arvidsjaurs kommun som sköter dessa landsväger utan Trafikverket.

Ok, vad väntar härnäst?
-Vi fortsätter med att bära bort snö och bredda, inför den stora vårhyvlingen. Men även med förbättringar på de gator där det inte hunnits med att åtgärda:

Kommunen har tagit in extra resurser för att påskynda det arbetet:
-Jo, men än finns det jobb kvar. Hoppas nu att det värsta snöandet är över...


Skriv ut: