Testseminarium i Arvidsjaur

2015-02-25 11:13


Landshövdingen.
Testseminarium i Arvidsjaur. Landshövding Sven-Erik Österberg gav rådet att bjuda upp och berätta så mycket som möjligt om "testverksamheten" för de olika departementen: "Det sker generationsskiften och regeringsskiften. Många av de nya kanske inte har så stor koll på vad som sker här uppe inom test". Foto Kent Norberg.

 

-Vi kan konstatera att det har skett mycket positivt på bara några år i samarbetet mellan "test" och stöttande organisationer, sa Länsstyrelsens näringslivschef, tillika moderatorn, Andreas Lind, vid tisdagens testseminarium i Arvidsjaur.

 

Syftet med dagen var att visa på en bred excellens inom testverksamheter:
-Vi ska visa att platsen vill ha ledartröjan för fler internationella affärer, inom begreppet test! sa en av initiativtagarna till seminariet; Jörgen Eriksson, Invest i Norrbotten.


Jörgen Eriksson, Invest i Norrbotten. Foto Kent Norberg. 

Enligt Jörgen omsätter test årligen 1,5-2 miljarder kronor, i länet.   

Deltagarna under dagen kom från skilda verksamheter. Men med en gemensam nämnare: Test!
-Testbranschen, tillsammans med turism, utgör ryggmärgen i Norrbotten, inflikade Andreas Lind.


 
Dagen fortsatte sedan med tal av landshövding Sven-Erik Österberg. Han konstaterade att allt går mycket snabbare numer. Så även inom fordonsindustrin:

-Ett gott arbete är gjort. Men jag tror att vi nu står inför ett viktigt skifte, till ny en fas, på en högre teknologisk nivå.

För att få en positiv fortsatt utveckling måste kundernas behov mötas:
-Därför krävs det att vi klarar av investeringarna, om vi ska kunna ta testverksamheten in i framtiden!


60 000 kvm testyta. Sture Lestander, SPGA, berättade om planerna på att bygga en klimathall för att kunna erbjuda året-runt-tester. 1970-talet utvecklades ABS-bromsar här i regionen. I framtiden kommer större krav på autonom teknik. Sture berättade även att testföretaget Tjintokks hotell, Nausta, är under utbyggnad, och kommer om ett år att vara större än Piteå havsbad! 

Fakta från SPGA:

  • Hittills är mer än 2,5 miljarder kronor investerade inom test, regionen
  • Test genererar 3000 säsongsanställda
  • 100 000 gästnätter skapas i testregionen


En av de hetaste investeringarna som diskuterades under dagen, handlade om önskans att bygga en klimathall för att kunna erbjuda testmöjligheter året runt. 

Landshövdingen underströk vidare att testverksamheten rankas som en av Norrbottens läns viktigaste genrer. Något som röner såväl riks- som världsintresse, och är mycket prioriterad i Länsstyrelsen arbete.


Lars-Åke Tjärnström, Rail Test Nordic, informerade om framtida möjligheter med spårbunden test, på Tvärbanan.

-Vi ser även stor utvecklingspotential inom epitetet tågtester. Det är jungfrulig mark att ge sig in på, sa landshövdingen, med hänvisning till Lars-Åke Tjärnströms, Rail Test Nordic, lägesbeskrivning på planerna med att skapa Tvärbanan till tågtestbana.

-Bilar har testats i vintermiljö under många år vid det här laget, och fungerar bra i snö och kallt klimat. Tåg däremot, fungerar inte så bra... Tågtester låter väldigt intressant, vi skulle kunna göra något bra av det här i regionen! sa Sven-Erik Österberg.

Tony Gustafsson, Försvarsmaktens Vinterenhet, Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Tony Gustafsson, Försvarsmaktens Vinterenhet, Arvidsjaur, berättade om militär test kring människan och utrustning, inom arktiskt klimat. Foto Kent Norberg.


Filip Kjellgren, Vinnoa, uppmanade branschen att söka projektmedel:

-Tyvärr är det en krympande trend med forskningspengar i samarbete med näringslivet. Det mesta går till grundforskning. Men vi anser att testverksamheten är en bra bransch och verktyg, för att överbrygga klyftorna och skapa synergier mellan sektorer och branscher. 
-Det vi kallar Trippel-Helix. En viktig nyckel för att gå vidare. För utan innovation får vi ingen långsiktigt hållbar konkurrenskraft! sa Kjellgren.Mötet konstaterade att de måste bli bättre på att hantera olika genrer som alla har markintressen. Förutom ett förändrat klimat, de senaste decennierna, var den sviktande sjukvården i inlandet var, en av de "hot" som dryftades:
-Att man är mindre värd vid val att bo i inlandet, vet vi tyvärr... Men det förstår inte våra utländska kunder. I Tyskland förvändas man få vård inom 11 minuter efter larm, sa Mikael Lindeman, Icemaker.Test... En smal nisch. Men en bred verksamhet!

Vi kan avsluta med Michaels citat:
-Vilken idiot som helts kan egentligen investera miljoner kronor i en industri. Men det krävs en sann entreprenör för att få avkastning på investerade pengar...


Skriv ut: