Företagarna; Jonas och Pernilla Granberg, Pjesker, visar näringslivschef Stina Johansson (mitten) deras företag, Sanfridsgårdens, verksamheter. Den här dagen hyr Sanfridsgården den renoverade byastugan för att erbjuda konferenspaket till A-hems personal. Foto Kent Norberg.
Ägare är Jonas och Pernilla Granberg. Bolagsnamnet är hämtat från Jonas morfar som hette Sanfrid.
Jonas jobbar heltid som lärare på Fridhemsskolan. Han är även utbildad urmakare, och när tankar om att en dag öppna reparationsverkstad, med viss produktion, i Pjesker.
Idéerna är många, tiden är knapp.
Båda är dock överens om att det är bra att ha "flera ben att stå på". Att gräva där de står.
Det var Jonas farfars farfar, Erik Andersson, som en gång grundade byn.
Pernilla jobbar deltid med blommor för SABA, hon representerar även de gröna näringarna för kommunen i LRF:s Norrbottensstyrelse samt deltar i kommunens näringslivsgrupp. Övrig tid satsar hon på odling i familjeföretaget, upplevelseverksamhet, konferenser och turism.
Närmast förestående är att plöja upp en hektar mark, på ägorna i Pjesker. En sådan yta ska enligt generella kalkyler generera 60-70 ton grönsaker. Sanfridsgården ska ha "lite av allt möjligt".
"Man kan gärna komma hit till Pjesker, och köpa grönsaker direkt av oss också. Vi har planterattomater, chilifrukter, gurka, kryddor med mera" säger Jonas och visar växthuset för näringslivschef Stina Johansson.
Men det är mycket manuellt arbete som förestår innan skörd. För att få kalla grödorna ekologiska måste 40 procent av det som planteras vara närande för jorden och byta plats med varandra varje år. Det kallas 7-årig växtföljd. En hel vetenskap...
-Det gör att vi måste ta lite extra betalt för det vi producerar. Däremot ska vi hålla oss med lite mer ovanliga produkter för att kunna konkurrera. Exempelvis; vita, gula och lila morötter samt rödbetor, bönor, palsternackor, av olika slag och utseende. Möjligtvis kompletterar vi även med bär och frukt.
Företaget säljer direkt till slutkunden via mässor och liknande. Därutöver skapas nätverk ut mot lokala restauranger och butiker.
Låter som ett omfattande arbete:
-Visst är det så... Antingen lånar man upp pengar och satsat hårt på en gång, eller så tar man det pö om pö. Vi har valt det senare alternativet med att skynda långsamt, för att slippa dra på oss skulder. Kan vi hålla ner kostnaderna, krävs det ju inte så stora inkomster heller, säger Pernilla.
Pjesker sommartid. En "grön" by där Sanfridsgården kommer att etablera verksamhet med ekologiskt, närodlade grödor samt konferens och turism. Noterbart är att medelåldern i byn är för närvarande 31 år. Foto Kent Norberg.