Dags för Mångsfaldsveckan 2015!

2015-10-13 12:57Arbetsgruppen för Mångfaldsveckan. Bakre raden, från vänster: Kristina Grubbström, kultur- opch fritidschef, Annika Pettersson, Vuxenskolan, Carina Högdahl, Arvidsjaurs församling. Främre rad, från vänster: Erika Andersson, Kupan, Camilla Freedman, barn- och ungdomskulturchef och Kristin Westerberg, Fridhemsskolan. Foto Kent Norberg.

 

Söndag 18 oktober inleds "Mångfaldsveckan" i Arvidsjaurs kommun:
-Det blir en fullspäckade dagar och kvällar med föreläsningar, teater, bio, dansföreställningar, musik, god mat och en hel del annat, säger Kristina Grubbström, kultur- och fritidschef. 

 

Årets tema: "Olika - Lika".

Se hela programmet för Mångfaldsveckan (pdf). 

Mångfaldsveckan startade för tio år sedan. Men då i blygsammare skala och under namnet "Internationella veckan". Sedan dess har arrangemanget och även engagemanget vuxit till vad det är i dag.

Nästa år kommer dessutom, enligt ett gemensamt beslut, alla länets kommuner att uppmärksamma "Mångfaldsåret 2016":
-Så mycket som möjligt kommer då att gå i mångfaldens tecken, säger Kristina och poängterar att utöver dessa större arrangemang pågår kontinuerligt flera mindre saker vid sidan om.

Mångfaldsveckan pågår under veckan på flera olika ställen, som i kyrkan, skolorna, Medborgarhuset, församlingshemmet, mötesplatsen Kupan (Stationsgatan 20, tidigare Norran) med flera. Det mesta är gratis!

Starten, 11.00, blir söndagens gudstjänst: "Regnbågen vårt tecken" med musik av InJoy. Därefter lunch i församlingshemmet, följt av föreläsningar (från 18.00-) av Jan-Olov och Madeleine Ågren från Rättvisecentrum och Fredrik Engdahl - en transperson som inte döljer sitt gamla liv.


Arkivbild från fjolårets Mångfaldsvecka, då Norrbotten Big Band tonsatt barns dikter. Foto Kent Norberg.

Därefter berättar och svarar Niclas Christoffer på frågor om hur det är att vara offentlig HBTQ, författare och komiker samt att ständigt utsättas för hatbrott via sociala medier. Susanne Hedlund, vice ordförande i RFSL Piteå älvdal, leder samtalen.

Sedan fortsätter veckan med en rad olika arrangemang. Allt från småprat och fika på Kupan (det har bakats i tre veckor inför Mångfaldsveckan) till "spännande" dansföretställning i Medborgarhuset och Västerbottensteaterns "Papa Diops Taxi" som visas för skolan både i Glommersträsk och Arvidsjaur. Såväl offentligt och för skolorna blir det ett inslag som kallas "Myter och fakta om invandring":
-Det känns som en viktig punkt, för att få räta ut en del frågetecken, säger Erika Andersson, Kupan.    

Veckan avslutas lördag 24 oktober med en stor festmiddag och underhållning i Medborgarhuset (16.00):
-Det blir mycket för pengarna! Entrén för middag, underhållning av lokala förmågor samt senare även konsert med Simon Issa´t Marainen och Daniel Wejdin kostar endast 50 kronor för vuxna och 20 kronor för de som är under16 år, säger Carina Högdahl, församlingspedagog Arvidsjaurs församling.

Lördagen innehåller även filmvisning (15.00) och ett föreningstorg (14.00-17.00) i Medborgarhusets foajé - där alla föreningar i Arvidsjaurs kommun har chansen att visa upp sig och berätta om deras verksamheter:
-Vi hoppas nu att folk verkligen tar sig ut på våra arrangemang samt att vi nu och tidigare har med dessa veckor bidragit till ökad förståelse för människors olikheter och likheter, säger Camilla Freedman, barn- och ungdomskulturchef. 

Mångfaldsveckan är ett samarrangemang mellan: Arvidsjaurs kommun, Arvidsjaurs församling, IKiA (Invandrarkvinnor i Arvidsjaur), Studieförbundet Vuxenskolan, Röda korset, Rädda barnen och ABF.

 

Skriv ut: