Nausta öl går på export!

2015-10-08 17:23


Hangarbryggeri. Ludvig Boström, Nausta Bryggeri i Arvidsjaur, jobbar för full för att hinna med efterfrågan. Foto Kent Norberg.

 

Hos Nausta Bryggeri, Arvidsjaur, jobbas det dag och natt:
-Jo, det är fullt ös nu! Vi är igång på alla vis och kör tvåskift för att hinna med efterfrågan, säger Frank Stenberg.

 

Sedan bryggeriet, i våras, etablerade sig i Arvidsjaur har det mesta pekat uppåt för företaget. Fyra nya medarbetare har anställts:
-Vi är nu 11 heltidsanställda, säger Max Stenberg, den andra brodern i ägarduon.


Bröderna "Bärs". Max och Frank Stenberg, är Slagnäsbröderna som sysselsätter 11 personer inom öltillverkning i Arvidsjaurs kommun. Lokalerna återfinns ute i flygplatsens ena hangar.


En ny tank har inköpts och ytterligare två är på ingång. Det innebär att leveranser kan göras till Systembolaget och 250 restauranger. På sikt behövs även flasktappningskapaciteten ökas. För bröderna Stenberg och deras anställda kör nämligen allt vad tygeln håller! 

Det mesta säljs söder om Gävle:
-Det är ju där den största marknaden finns. Flest krogar och pubar. Men vi är även på gång med Norge, och ytterligare en ny marknad som vi inte vill avslöja ännu... säger Frank.

För närvarande erbjuder Nausta Bryggeri 22 olika ölsorter.

Företaget skapade stor nyfikenhet nyligen på Stockholm Beer & Whisky Festival:
-Det sticker ut att komma från Lappland, så vi fick bra gensvar. Vårt lingonöl samt vetepaleölen smaksatt med citrusfrukter blev snackisar på festivalen, säger Max och berättar att de har fler nyheter på gång... Nämligen en "hjortronbärs".


"Noggrannhet är en dygd".
Det är mycket kemi i processen med att skapa olika ölsorter. Ludvig Boström har järnkoll på temperaturen. Foto Kent Norberg. 

Enligt bröderna är öl årstidsbaserat. På sommaren gillas lättare, ljusare öl och höst/vinter är det mörkare, alkoholhaltigare öl som gäller. Därför utvecklar Nausta nu en stout:
-Vi experimenterar betydligt mer nu sedan vi flyttade hit till Arvidsjaur och fick plats att utvecklas, säger Ludvig utan att släppa blicken från panelen som visar temperaturen på mäsken.

  • Kapaciteten är 150 000 liter öl per år.
  • I snitt presenterar Nausta två nya ölsorter i månaden.  

     


Etiketteringsmaskinen.


Max berättar att det finns en rad olika jäststammar, humle- och maltsorter. Kombinerat blir det lika komplext som det är med vinodling; där terrängen och klimatet påverkar smak och kvalité:
-Det finns sinnessjukt många möjligheter att utveckla öl, om man blandar och ger. Det är det som är så roligt med det här jobbet, säger Max som menar att ett företag kan befinna sig i två steg:
-Avveckling eller utveckling. Det finns inget däremellan!

Nausta Bryggeri hyr lokaler av Arvidsjaurs flygplats: 230 kvadratmeter kontors- och produktionsyta, 40 kvadratmeter maltlager samt 400 kvadratmeter pack- och lagerlokal. 


 

 

 

 


Skriv ut: