Arvidsjaurs kommun vinnare!

2015-09-15 15:45

Ronny Enoksson, Arvidsjaurs kommuns gatu- och vattenavdelning, fick ta emot diplom för vinst i regionfinalen i Bästa kranvatten 2015. Foto Kent Norberg.
Ronny Enoksson, Arvidsjaurs kommuns gatu- och vattenavdelning, fick ta emot diplom för vinsten i regionfinalen: "Bästa kranvatten 2015". Nu väntar riksfinal 21/10, i Stockholm. Foto Kent Norberg.

 

Arvidsjaurs och Vännäs kommuner - där har ni vinnarna i regiontävlingen: "Bästa kranvatten 2015", som avgjordes i Måttsund på tisdagen:
-Det känns väldigt roligt att vårt vatten föll juryn på läppen, säger Ronny Enoksson, från kommunens gatu- och vattenavdelning.  


Det är branschorganisationen Svenskt Vatten som arrangerar tävlingen för att utse Sveriges godaste kranvatten:
-Vi vill sätta positivt fokus på denna fantastiska naturresurs som vi alla har tillgång till direkt i kranen - det är gott, hälsosamt, lokalproducerat och nästan gratis, säger Svenskt vattens projektledare Linda Bühlmann. 

Till hjälp i arbetet med att kora det godaste kranvattnet 2015 har man anlitat några av Sveriges ledande smaklökar. I regionfinalen, i Måttsund, Luleå, fanns bland annat ett par sommelierer i juryn, som via blindtester provade sig igenom alla bidrag - för att hitta två vinnare - samt två som skulle belönas med hedersomnämningar.


Gunilla Hultgren Karell häller upp de inlämnade vattenproverna...

Vinnarna i regionfinalen, Arvidsjaurs och Vännäs kommuner, går båda två vidare till riksfinalen i Stockholm 21 oktober:
-Min närmaste chef på tekniska avdelningen sa att jag skulle åka ner hit och hämta en biljett till finalen i Stockholm, så det gjorde jag! skrattar Ronny Enoksson och håller upp diplom och en guldmedalj, som bevisar vinsten i regionfinalen.

(Hedersomnämnande gick till Luleå och Örnsköldsvik.)


Juryn gjorde blindtest på det inlämnade vattnet, för ratt slutligen komma fram till vilket som var godast... Foto Kent Norberg.

Ronny berättade vidare att Arvidsjaurs kommun tar sitt kranvatten från grundvattnet, och att det är nästan utan tillsatser:

-Med andra ord finns där inga hemliga ingredienser. Utan vi har ett mycket bra vatten! 

Regiontävlingarna pågår runt om i landet mellan 15 september och 1 oktober:
-Nu ser jag fram emot finalen! 

Tidigare tävlingar i bästa kranvatten har genomförts 1997, 2005 och 2010. Falu kommun är regerande mästare sedan 2010.


Två vinnare i regionfinalen, som båda går vidare till riksfinalen i Stockholm: Vännäs och Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
 

Juryns motivering till Arvidsjaurs kommuns kranvatten:
"Vattnet är ren, friskt och gastronomiskt med karaktär och personlighet, en vinnare i regionfinalen!"  

Alla deltagare vid regionfinalen i Måttsund:

 • Arvidsjaurs kommun
 • Bodens kommun
 • Gällivares kommun
 • Kalix kommun
 • Luleå kommun
 • Umeå kommun
 • Vännäs kommun ("friskt, mineralrikt och läskande vatten")
 • Örnsköldsviks kommun
 • Överkalix kommun
   


Ronny Enoksson, Arvidsjaurs kommun, blev flitigt uppvaktad av press- och medier, efter vinsten i regionsfinalen för "Bästa kranvatten 2015". Foto Kent Norberg.


I snitt kostar en liter kranvatten 4 öre per liter i Sverige. Att köpa vatten på plaska är inte miljövänligt och är omkring 1000 gånger dyrare.

I Sverige använder vi i snitt 160 liter vatten per dag, för att duscha, laga mat med mera. Det är samma vatten som används hela tiden, i ett kretslopp. Så med andra ord är det samma vatten vi använder nu, som användes på, exempelvis; vikingatiden och Gustav Vasas tid:
-Därför är det så viktigt att skydda våra vattentäkter, så att även kommande generationer kan få rent och gott vatten, sa Linda.

För närvarande pågår en stor dricksvattenutredning i Sverige, som ska vara klar i april 2016. Nöten att knäcka är "Hur ska vi kunna behålla bra och friskt vatten?".


 

*Svenskt Vatten är branschorganisationen för vattentjänstföretagen i Sverige. Vår vision är: "Friskt dricksvatten, rena sjöar och hav och tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster". Vi jobbar för att stärka vattentjänstverksamhetens position i samhället.Skriv ut: