Offentligt möte om nya flygbolaget

2015-09-02 11:15

Sören Roos.
Sören Roos, Roosconsult, höll i det öppna mötet på tisdagskvällen, om det nybildade AG Travel, som ska ta till vara regionens behov av flygförbindelser: Gällivare-Arvidsjaur-Arlanda. Han berättade även om Estonian Air som ställt sig positiv att trafikera linjen med start 25 oktober.

 

Som vi berättat tidigare kommer Estonian Air att trafikera Arvidsjaurs flygplats med start 25 oktober. Flygtiden till Arlanda blir 1 timme och 10 minuter!

 

Företagarföreningarna i Arvidsjaur, Arjeplog och Gällivare samt sju lokala delägare har bildat flygbolaget AG Travel:
-Vi har gått med i detta för att stärka regionen! Biltest har ju tidigare hotat att lämna vår flygplats till förmån för kustflygplatserna, på grund av trassel flygtider och inställa turer. Dessutom ser vi enorma turistiska utvecklingsmöjligheter från exempelvis Tallinn, säger Åsa Skiöld, ordförande i Företagarna Arvidsjaur.  

Tanken med AG Travel och operatören Estonian Air är alltså att Gällivare, Arvidsjaur och Arjeplog ska få bättre flygförbindelser med Stockholm Arlanda:
-Det är regionens behov och önskemål som ska styra flygtider och inte tvärt om, sa Sören Roos, konsult under uppstarten.

Han berättade för de som kommit till det öppna mötet (i Clarions konferenscenter, tisdag kväll) att Åsa Lidström på flygplatsen gjort en detaljerad tidtabell där regionen sagt till Estonian Air att "Så här vill vi ha det!".


Så här ser det oftast ut fredagar och måndagar, vintertid, i Arvidsjaurs flygplats
avgångshall.

-Det blir inget gratisflyg. Men vi vill erbjuda så pass vettiga priser att det ska kännas besvärligt att köra till kusten och flyga därifrån, sa Sören och berättade att enkelbiljett Arvidsjaurs flygplats- Arlanda ska hålla sig inom spannet 700 - 2000 kronor.
Medföljande i åldrarna 12-17 år reser för barnpriser. 

Visionen är tre turer per dag och att Arvidsjaurs flygplats ska kunna ha ett "eget" plan stationerat här:
-Men innan vi når dit måste vi först bygga upp en kundkrets. Vad tror ni om en mejllista där vi kan informera om rabatter och andra nyheter?

Sören ville få in synpunkter på vad alla ansåg om bildandet av AG Travel...
-Är det en dålig idé?

"Roligt att det finns visioner" sa någon i lokalen:
-Jo, men det här är ju en fantastisk region, så varför skulle inte folk vilja flyta hit!? svarade Sören.

På en fråga om vad som händer med flygvärdinnorna, svarade Sören Roos att det är flygbolaget som äger den frågan:
-Inget som bolaget kan styra, men vi vill verkligen få med dem och tjatar ständigt på Estonian Air om detta.

AG Travel kommer att "låna" personalen på flygplatserna i Arvidsjaur och Gällivare:
-De kommer att bli nyckelpersoner när jag som konsult gjort mitt under uppstarten.

Estonian Air ägs till viss del av SAS och är enligt Sören ett "seriöst och bra företag" som kommer att flyga härifrån med ett modernt jetplan av modellen CRJ 900 Nextgen:
-Det har hög komfort, bra prestanda och rymmer 88 passagerare. Från Arvidsjaur ner till Arlanda tar det i cirka en timme och tio minuter.

Resenärerna anländer klockan 08.00 på Arlandas terminal 4, för att hinna med eventuella internationella flighter. Under högsäsong planeras extraturer på fredagar. I övrigt är det ett samspel mellan regionens behov och Estonian Air.


Skriv ut: