Idéums ungdomsarbete inspirerade européer!

2016-01-29 11:5126 europeiska organisationer, inom genren "ungdomsarbete", hade nyligen konferens i Arvidsjaur, på initiativ av Michael Åhman (tv) och Jerry Renberg och déum. Foto Kent Norberg. 


Förra veckan genomförde MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor) en konferens i Arvidsjaur om EU-programmet Erasmus plus:
-Det är ett program för internationellt samarbete inom utbildning, ungdom och sport, förklarade Liene Ledaine, MUCF. 

 

Idéum i Arvidsjaur har ett bra rykte i hela Europa när det gäller ungdomsprojekt, som ger resultat direkt ut i det verkliga arbetslivet. Något som bidrog starkt till att MUCF valde att lägga förra veckans internationella konferens till Arvidsjaur:
-Vi från organisationen ville visa andra verkligheter än storstadsregioner. Det är värdefullt att våra medlemmar även får se hur man kan jobba med ungdomar i glesbygd, sa Liene.


Liene Ledaine, MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor) tillika handledare för EU-programmet Erasmus plus/ung och aktiv.


Representanter från totalt 26 europeiska organisationer har under dagarna i Arvidsjaur lärt sig om ansökningsvilkoren i Erasmus plus. Deltagarna kom från exempelvis: Tyskland, Turkiet, Tjekien, Ungern, Rumänien, Holland, Polen... 

Marils Eensalu, Estland, var lyrisk över det man fått se i Arvidsjaur:
-Alla på konferensen jobbar med unga, och ungdomarverksamheten på Idéum verkar vara en fantastisk plats som inger en trygg hemmakänsla och samtidigt en kreativ miljö för unga att utvecklas i.


Mariliis Eensalu, Estland, Liene Ledaine och Emine Güngör, Turkiet.
"Vi ville visa våra internationella medlemsorganisationer hur man kan jobba på ett bra sätt med ungdomar i glesbygd. Det har vi fått se prov på under dessa dagar i Arvidsjaur" sa 
Liene Ledaine, MUCF som är handledare för Ersamus plus i Sverige. Foto Kent Norberg.


Interiörbild från delar av Idéums lokaler i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.  

Övriga som undertecknad pratade med uppskattade att de fått se "exotiska Arvidsjaur" samt inte minst Idéum, som har erfarenhet av programansökningar:
-Vi har under många år jobbat i det som kallades Leonardo dá Vinci. Men vi har även hunnit med att ta emot ungdomar från Europa, inom ramen för Erasmus plus, som är ett samlingsnamn för alla gamla europeiska transnationella program, berättar Michael Åhman, Idéum Arvidsjaurs kommun.


Lärde sig om Erasmus plus...

  • EU-programmet Erasmus plus, Ung och Aktiv gäller från 2014 och pågår fram till 2020. 


     

Skriv ut: