Karin sa upp sig och vände hemåt...

2016-01-21 11:10


Karin Segerstedt är Flyktingmottagningens nya tillskott i Arvidsjaur. Hon tog chansen att vända till hemkommunen efter 25 år i "förskingringen". Foto Kent Norberg.

 

Karin Segerstedt vände hemåt, till Arvidsjaur - efter 25 år i Stockholm:
-När alla praktiska bitar föll på plats sa jag upp mig handlöst och beställde flyttlass hem! 

 

Karin har längtat tillbaka till barndomsorten Arvidsjaur. Det är här hon har växt upp och det är här hennes närmaste familj finns. Hemlängtan har gnagt i henne och när chans gavs, till både jobb och boende, tvekade hon inte länge:
-Nä, jag sa upp mig handlöst!

Hennes tidigare tjänst på Migrationsverket är en bra grund för nya jobbet som flyktingsekreterare i Arvidsjaurs kommun:
-Jobbet känns bekant... De tillståndsbeslut jag arbetat med sedan 1989 gäller anhöriginvandring. Under den period jag jobbade med mottagande av asylsökande, var det själva mottagandet under tiden de väntade på beslut som var min huvudsakliga uppgift.

 
Nya uppgifterna innebär bland annat information om olika normer i det svenska samhället: Hur vi lever, våra rättigheter och skyldigheter samt förstås en rejäl skopa socialt, praktiskt arbete:

 

-Målet är i slutänden är att få flyktingarna att bli självgående, säger Karin och understryker vikten av att hitta praktikplatser ute i näringslivet:
-Det är förmodligen ett av de bästa sätten att snabbt komma in i svenska samhället och vår livsstil.

Hur känns det att efter 25 år plötsligt åter befinns sig i Arvidsjaur?
-Jätteroligt!  

 


 

"Stort tack!"

 


"Tack för alla julklappar som Arvidsjaursborna skänkte till flyktingbarnen" säger Lisa Ljungqvist, Sofia Johansson och Karin Segerstedt, vid Flyktingmottagandet i Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg.

 

Personalen vid Flyktingmottagningen i Arvidsjaurs kommun vill passa på att rikta en tacksam hälsning till alla vänliga människor som skänkte julklappar till flyktingbarn, upp till 16 år.


Bakgrunden var att hotell Clarion Arvidsjaur kontaktade Sofia Johansson och Lisa Ljungqvist på Flyktingmottagningen för att de ville göra något för flyktingarna i vår kommun i juletid, och då specifikt för barn upp till 16 år: 
-Vi tyckte att det var ett behjärtansvärt initiativ att stödja, säger Sofia.

Folk i gemene och även företag har ställt upp med klappar, som samlats under en stor gran i hotellet:
-Även kommunanställda har varit med och skänkt sin julklappar vidare till insamlingen. Det blev väldigt uppskattat, tack alla inblandade och tack för initiativet! säger Sofia, Lisa och Karin på Flyktingmottagningen.
 

  • Flyktingmottagningen tar fortsatt tacksamt emot möbler och husgeråd. 

   


Skriv ut: