Den gemensamma samiska flaggan är från 1986. Då godkändes den av av det Nordiska Samerådet vid en konferens i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn, Norge och varken färger eller symboler är någon slump.
Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten, kolten. De fyra färgerna symboliserar också viktiga överlevnadselement för samerna. Grönt står för växter, natur och landet Sápmi som är livsavgörande för samernas överlevnad. Blått står för vattnet som är ett livselixir. Rött står för eld, värme och kärlek. Gul symboliserar solen och ett långsiktigt liv.
I Árviesjávrrie flaggar vi följande dagar:
Samiska nationaldagen firades stort på Biblioteket!
6 februari 2019 firades samiska nationaldagen på Kommunbiblioteket för allmänheten. Kommunalrådet Sara Lundberg höll ett kort tal och tillsammans sjöngs den samiska nationalsången på flera olika samiska språk. Landshövding Björn O Nilsson gjorde ett kort besök under sin rundtur i Norrbottens län. Efter det serverades den mycket populära tårtan som Hans på Hörnet specialtillverkar inför nationaldagen, den räckte hela eftermiddagen och totalt besökta 145 personer arrangemanget! Både skolelever och privatpersoner hade valt uppmärksamma dagen. Se även reportage bland aktuella nyheter.
JUNI:
Nordsamiska: Geassemánnu sommarmånad
Sydsamiska: Ruffie månad då renen skiftar päls
Umesamiska: Biehtsiemánnuo tallmånad
Lulesamiska: Biehtsemánnuo tallmånad
Natten är lika ljus som dagen och fåglarnas sång är som mest intensiv under juni månad. På vissa håll i Sapmi kan snön ligga kvar medan det på andra håll börjar blomma. Juni är också tiden då myggen kommer. Mellan renens kalvning och midsommar är återhämtningstid för renarna då de i lugn och ro kan beta innan myggen och värmen kommer. Runt midsommar startar kalvmärkningen i det skogssamiska området som Arvidsjaur ligger i.
I gamla beskrivningar från 1700-talet kan man läsa att enligt samernas traditionella religion så offrade man till beäjvvie/solen vid midsommar. Solens gav liv, ljus, värme och växtlighet.