Kalvmärkning Västra Kikkejaur
Kalvmärkning Västra Kikkejaur

2018 Kalvmärkning i juni

2018-06-29 11:14

Du kanske har noterat att det är mycket aktivitet på vägarna med renar som passerar och helikoptrar som surrar i luften? Just nu har Mausjaur, Västra Kikkejaur, Östra Kikkejaur och Ståkke samebyar märkning av renkalvarna i sina sommarland runtomkring i kommunen.

Veckorna kring midsommar är bråda tider för renägare i kommunen då renarna samlas på grund av alla insekter och man snabbt måste hinna märka sina renkalvar i rätt märke. Kalvmärkningen är väderberoende så att vi har haft stabilt och fint väder har varit väldigt gynnsamt för arbetet och snart är en av årets höjdpunkter avklarad.

Kalvmärkningen innebär att varje renkalv får de snitt i örat som talar om till vem renen tillhör. Varje renmärke är unikt och består av ett antal snitt som kombineras ihop och finns registrerade på sin ägare. Detta gör inte ont för renkalven utan görs på ett skonsamt sätt, sårytorna läker ihop omedelbart. De stiger snabbt upp och hittar snart sin mamma igen.

 

Inför varje kalvmärkning samlas renarna ihop av renskötarna och andra som hjälper till. De kör fyrhjuling, crossmotorcykel och använder helikopter som tekniska hjälpmedel. Ibland måste de passera vägarna och det är bra att bilisterna släpper förbi så ingen blir skadad vid passage. Renkalvarna är inte van med trafik och kan springa fram och åter på vägen så om du som bilist bara tar det lugnt kommer du snart förbi.

   
   

När renarna väl är i hagen får de pausa en stund och därefter tar man fast renkalvarna med en snara för att antingen skära in märket direkt i öronen efter att studerat vad renvajan har för snitt i sina öron eller för att bricka dem och därefter studera snitten. Detta arbete tar många timmar och sker främst kvälls- och nattid då det är lite svalare och mindre med insekter. Det är viktigt att inte springa omkring i rengärdet, utan röra sig lugnt och om man är där som besökare så placerar man sig där renskötarna säger att du ska vara.

   
     

Det är ett viktigt jobb och flera generationer hjälps åt i arbetet, detta är högtid för familjerna med vänner. I Arvidsjaur kommun bedrivs skogsrenskötsel och det är vanligt att det finns både aktiva renskötare med familjer och skötesrenägare på rengärderna. Att vara skötesrenägare innbär att du har en mindre antal djur som du anlitar en renskötare och samebyn att ta hand om. Det kan vara både samer och ickesamer. En aktiv renskötare är same med renskötselrätt och det är något man ärver genom sitt samiska ursprung.

Alla som är med på bild har gett sitt skriftliga samtycke till detta, tack till alla medverkande i Östar Kikkejaur, Mausjaur och Västra Kikkejaur samebyar!


Skriv ut: