Det är viktigt att du vet hur du ska agera och vart du ska vända dig om du känner dig sjuk. Det gäller också dig som är orolig för din egen hälsa eller någon närstående. Här presenterar vi goda råd och de telefonnummer du behöver känna till
Just nu är många människor oroliga över Coronaviruset. Alla reagerar olika i oroliga tider. Om du känner dig mycket orolig, nedstämd, har svårt att sova eller inte kan släppa tankarna på viruset, finns det några saker du kan göra för att själv hantera din oro eller stress.
Här är folkhälsomyndighetens råd:
På Röda korsets webbplats, www.rodakorset.se, kan du ta del av råd om hur du kan hjälpa dig själv när rädslan tar över. Röda korset har också en stödtelefon dit du kan ringa om du känner stress och oro kring utbrottet av det nya coronaviruset: 0771-900 800. Stödtelefonen är öppen vardagar mellan kl. 12.00-16.00. Syftet med stödtelefonen är inte att göra medicinska bedömningar, samtal av det slaget hänvisas vidare till exempelvis 1177.
Rädda barnen har samlad information om hur man kan minska oron för coronaviruset hos barn och föräldrar. Läs mer på www.raddabarnen.se.
Du kan kontakta jourhavande präst via Svenska kyrkans chatt eller genom att skicka ett digitalt brev. Det går även att nå jourhavande präst via telefonnummer 112. Läs mer på Svenska kyrkans hemsida.
Kvinnofridslinjens nationella stödtelefon – 020-50 50 50. För dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.
Äldrelinjen – 020 22 22 33. För dig som är över 65 år och behöver någon att prata med. Drivs av organisationen Mind och har öppet vardagar 08-19 och helger 10-16.
Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator om det du funderar mycket på eller det du behöver hjälp med. Numret är 116 111. Telefonen är öppen 9-12 och 14-21 måndag-fredag. Lördag-söndag är öppettiderna 14-21. Mer information finns på www.bris.se.
BRIS vuxentelefon för stöd och information kring frågor som rör barn är 077 - 150 50 50. Öppen vardagar 09-12
BRIS har listat vanliga frågor och svar om coronaviruset. Se länken nedan
Rädda Barnens tips och råd till barn som är oroliga för coronaviruset. Se länken nedan.
UMO om coronaviruset för barn och ungdomar mellan 13 och 25 år. Se länken nedan.
Det nya coronaviruset, SARS-CoV-2, kopplades initialt till en djur- och livsmedelsmarknad i den kinesiska staden Wuhan. Mycket tyder på att smittan ursprungligen spridits från djur till människa. Den sjukdom hos människor som orsakas av covid-19, och den pågående smittspridningen som sker är en folkhälsofråga. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) följer utvecklingen och kan kontaktas för frågor som rör smitta och djur. Besök SVA's hemsida för mer information.
Jordbruksverket följer utvecklingen noga tillsammans med flera andra myndigheter. Viktigaste fokus är att upprätthålla livsmedelsförsörjningen och djurens hälso- och sjukvård. På jordbrukverkets hemsida finns frågor och svar om sjukdomen covid-19 som berör Jordbruksverkets verksamhet.