Ungdomskriminalitet och tryggare framtid

2024-03-18 08:53

Onsdagen 13 mars hade vi äran att få lyssna på Evin Cetin berätta om hennes erfarenhet kring ungdomskriminalitet och hur man skapar en tryggare framtid. Hon föreläste för runt 300 elever från högstadiet och gymnasiet.

Vad händer efter att man tagit första steget, där första steget är att "röka på" för första gången. Vad betyder det och vad skall man tänka på som ung tjej och kille..? Tystnaden i salen var påtaglig då ungdomarna lyssnade från början till slut och tog till sig av informationen. Föreläsningen var intressant, spännande och fängslande samtidigt som den var skrämmande och en ögonöppnare. Vi är naiva som tror att vi är trygga.

Evin har en lång erfarenhet från att arbetat som advokat i mordärenden som är kopplade till narkotika och gängkriminalitet. Sista året hon jobbade som advokat skrev hon boken ”Mitt ibland oss”, där hon berättar dessa ungdomars berättelser, t.ex. en 14 årig tjej som går från att ha varit duktig i skolan till att bli anhållen för grovt vapenbrott på endast några månader samt om AH som är en nattvandrare som blir ihjälskjuten för att hans kusin har sålt cannabis på fel område.

Sprängningarna och skjutningarna i Stockholm, Sollentuna, Sundsvall och Luleå handlar om narkotikahandeln. Det handlar om ett krig mellan gängen om vem som får sälja på det området. Dessa narkotikakrig finns nära oss och det är endast frågan om när vi har första skjutningen i vår kommun. Vad ska vi göra, hur skall vi förhindra detta att sker och hur ska vi förhindra våra unga att ta första steget.

Evin säger att satsa på det förebyggande arbetet: Prata öppet med ungdomarna om följderna och riskerna samt hur dessa gäng rekryterar, är en bra start. Skapa en meningsfull fritid samt skapa möjligheter för att alla ungdomar ska klara av att gå i skolan är även en viktig del av arbetet att förhindra dem att ta det första steget in i kriminaliteten. Vi vuxna måste våga prata om verkligheten och sluta förfina läget, vi vet alla att det finns mycket narkotika i kommunen och risken är stor att detta krig sprids även till oss.

Det var ytterst synd att så få tog sig tid att delta i föreläsningen under kvällen, detta är ett viktigt ämne som måste tas på allvar. Vi kan inte vänta på första skjutningen före vi agerar.

Boken, Mitt ibland oss, kommer att finnas tillgänglig i kommunbiblioteket inom kort. Vi delar även ut exemplar till skolorna samt andra medarbetare så att arbetet kring ämnet kan fortsätta.

Bild: Frida Lundström och text: Nicolina Holmberg.


Skriv ut: