Real Pontus och Anne Enoksson inviger Vinterfesten i Arvidsjaur på lördagen. Foto Kent Norberg.
Real Pontus och Anne Enoksson inviger Vinterfesten i Arvidsjaur på lördagen. Foto Kent Norberg.

Succé för Vinterfesten!

2023-12-11 09:06

Omkring 1000 personer beräknas ha besökt Vinterfesten under lördagen. Tillställningen invigdes av näringslivsstrateg Anne Enoksson och influensern "Riktiga Pontus", som inledningsvis frågade om någon av de yngre i publiken visste vad en influenser egentligen är?
-En sjukdom! fick han till svar.

Pontus behöll den yngre publikens intresse under hela aftonen med olika inspel och tokerier. Bland annat kunde de snurra på ett lyckohjul och få smaka inkapslade "karameller" med minst sagt speciella smaker. Exempelvis: Popcorn/ruttet ägg, päron/snorkråka, osv. Pontus har gjort sig ett namn på sociala medier genom att med glimten i ögat mixa och provsmaka de mest bisarra blandningar.
Men han har även en allvarligare sida där han engagerar sig i bygden och förmedlar kloka ord på livets resa.

Den yngre kategorin besökare kunde även sysselsätta sig med; pyssel, grilla korv, ponnyridning och se Disneys senaste biofilm "Önskan".

Syftet med Vinterfesten var att visa upp Arvidsjaur; våra företag och föreningar, och skapa möjlighet att möta representanter från olika lokala företag och föreningar. Totalt blev det 19 utställare. 
I biosalongen föreläste före detta elitsoldaten och tv-personligheten Petra Malm om sin resa, från tonåring i Kiruna till första svenska kvinna som klarat utbildningen till specialförband:
-När mina vänner utbildade sig till sjuksköterskor, lärare och liknande var jag fortfarande osäker på vad jag ville bli. Men jag har enligt mamma alltid varit "kärringen mot strömmen", och nog ligger det en del i det för jag bestämde mig att gå min egen väg, och träna för att ta mig till militära specialstyrkan. 

Något som hon lyckades med i skarp konkurrens med tuffa muskulösa män:
-De fick se att 157 cm envis kvinna också kan bidra...

Just att kunna bidra har varit Petras drivkraft och mål:
-Under åren har jag gjort specialoperationer i hela världen under stridspseudonymen "PAM". 

När Petra fick barn flyttades fokus till att vara en bra mamma och bidra på så vis. I dag bor hon med sin familj i Arvidsjaur, jobbar som föreläsare och programledare i tv, däribland Robinson.

När vintermörkret lagt sig avslutades Vinterfesten med en spektakulär eldshow, av artisten Momo Jord, uppe på medborgarhusets tak, följt av ett stort godisregn till barnens glädje.
Skriv ut: