I Abborrträsk med omnejd  i det natursköna Tjärnhedenområdet finns ett fyrtiotal vattendrag att fiska i. Bilden visar sjön Abborrträsket mitt i byn. Foto Kent Norberg.
I Abborrträsk med omnejd i det natursköna Tjärnhedenområdet finns ett fyrtiotal vattendrag att fiska i. Bilden visar sjön Abborrträsket mitt i byn. Foto Kent Norberg.

Abborrträsk siktar på att bli fiskemetropol

2020-06-18 08:40

Abborrträsk siktar på att bli fiske- och badmetropol i inlandet:
-Vi vill skapa bra upplevelser och ta hand om våra gäster på bästa sätt, säger Michael Gällerstedt, Abborrträsk bygdeförening med omnejd.

Det började med en så kallad "SVOT"-utredning där representanter från företag och byns olika föreningar kartlade möjligheter och hot, styrkor och svagheter. Något som utmynnade i vad man behövde satsa på för att utveckla byn...

-Bland annat ska vi uppföra en ställplats här vid badet, som under nästa år kommer att förses med elstolpar, diskutrymme och latrin. Vi ska även skapa Abborrträsk fiskecenter där Affärn med sitt nybyggda "fiskeutrymme" blir navet i satsningen, säger Sara Holmberg.


Abborrtrtäsk bygdeförening med omnejd har många utvecklingsprojekt på gång. Från vänster: Gunnel Norén, Karin H Pettersson, Michael Gällerstedt, P-O Gustafsson och Sara Holmberg. Foto Kent Norberg.

Här kommer det att finnas ny grillkåta, information om boende, kartor, försäljning av fiskekort, uthyrning av båtar som för enkelhetens skull står på släpvagnar. Elmotorer köps också in och självklart går det att få lokal guidning om vilka vattendrag som finns.

Fiskeansvarige P-O Gustafsson berättar att det finns ett fyrtiotal vattendrag att tillgå, inom fyra fiskevårdsområden:
-Under midsommarhelgen är det exempelvis säsongspremiär i Svarttjärn med nyplanterad röding.

Tjärnheden. Unikt vackert naturområde med 365 sjöar på en kvadratmil stort område. Området börjar i Abborrträsk och sträcker sig mot Glommersträsk. En sträcka på ca. 2 mil. Arkivfoto Kent Norberg.

Skyltad naturstig erbjuds för icke fiskeintresserade i det mäktiga Tjärnhedenområdet. I framtidsplanerna finns även tankar om att handikappanpassa fisket och att göra en särskild satsning på ungdomsfisket.

Nu tittar bygdeföreningen på hur de bäst kan marknadsföra satsningen:
-Vi pratar om allt från webbplats, annonser och artiklar till affischering och liknande, säger Michael och berättar vidare att Karin och Sonny Holmbergs företag, Abborrträsk Natursafari, är en bra samarbetspartner, som redan nu lockar många fiskesugna från hela världen.


Affärns fasad får ny målafärg. Foto Kent Norberg.

Nämnas i sammanhanget kan att i fiskekretsar välkände Martin Falklind, återigen varit uppe hos Sonny och gjort fyra nya fiskefilmer, som kommer att sändas i SVT.

Största bromsklossen i dag är att kunna tillgodose efterfrågan för alla som vill flytta till/övernatta i Abborrträsk:
-Därför har vi startat ett "Ödehusprojekt" för att inventera vilka hus och stugor som skulle kunna vara till salu, säger Michael och tillägger att svårast är vintertid då alla hotellbäddar i kommunen är bokade tack vare fordonstestindustrin.Två andra projekt är upprustning av Affärns fasad och badplatsen. Framtidssparbanken har beviljat medel för ny värmeanläggning samt pooldukar. Även byggnaderna kring poolområdet kommer att fräschas upp.  

-Vi är redan igång med utvecklingsarbetet. Det är det fina samarbetet mellan föreningarna i byn med omnejd som möjliggör den här intressanta satsningen. Kommunen ska även de ha en eloge och inte minst då näringslivsstrategen Ann Enoksson som varit behjälplig med att bland annat söka pengar, säger Michael. 

Barn- och vuxenpoolarna kommer att förses med ny värmeanläggning och pooldukar. Foto Kent Norberg.

 

 


Relaterade Länkar

Skriv ut: