Vildmarkståget gör
Vildmarkståget gör "halt" i Arvidsjaur, och resenärerna övernattar innan färden upp mot Kiruna fortsätter dagen därpå. Foto: IBAB.

En legendarisk tågresa genom Europas sista vildmark gör comeback

2021-08-24 08:11

Vildmarkståget stannar till i Arvidsjaur...

I morgon tisdag startar ett gäng spända resenärer en historisk resa från Stockholm till Kiruna. Resan med Vildmarkståget är en stark comeback eftersom många förknippar just Inlandsbanan med dessa vildmarksresor från 90-talets början.

Resan som till stor del sker på Inlandsbanan är en unik tågresa, "slow travel" genom vårt avlånga land. Vildmarkståget är en historisk tågupplevelse som genomförs i samarbete med Järnvägsmuseet i Gävle. Resan sker med museets förstaklassvagnar och tillhörande restaurangvagn, väl värd namnet, med vita dukar och riktigt porslin. Tåget dras av olika typer av lok på olika sträckor – både fossilfritt diesellok och ånglok mellan Vilhelmina och Arvidsjaur.

-Vi tycker det ska bli fantastiskt kul att äntligen få komma ut med våra tåg igen, och att börja detta med en resa från Stockholm till Abisko via Inlandsbanan gör det ännu bättre, säger Henrik Reuterdahl, chef tågtrafik på Järnvägsmuseet i Gävle.

-Vildmarkståget är en nygammal resa. Under början av 90-talet kördes tematåget och vi har nu uppdaterat den. Den breddar vårt reseutbud och med det hoppas vi nå nya resenärer som lockas av god mat, norrländsk natur, kultur och historia samt vill uppleva detta bekvämt paketerat och från ett klassiskt tåg med sin egen historia, säger Maria Nordvall, reseproducent på Destination Inlandsbanan AB.

Resan innehåller bland annat besök och föreläsningar på ett antal museer längs Inlandsbanan, däribland Inlandsbanemuséet i Sorsele och Ájtte - Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk. Det blir även besök på Icehotell i Jukkasjärvi samt stopp i Abisko nationalpark.

Resan i korthet

Tis 24/8

-09.25 Avgång Stockholm C (preliminärt spår 10) Möt oss gärna där mellan 09.04-09.25

-17.37 Ankomst Östersund

Ons 25/8

-08.45 Avgång Östersund C

-13.58 Byte till Ånglok

-18.18 Besök på Inlandsbanemuséet i Sorsele

-Ankomst Arvidsjaur

Tors 26/8

-07.20 Avgång Arvidsjaur

-12.45 Stopp Jokkmokk

-19.18 Ankomst Gällivare

Fre 27/8

-10.00 Avgång Gällivare

-14.26 Ankomst Abisko turiststation

-18.28 Avgång Abisko turststation

-21.20 Ankomst Kiruna

Lör 28/8

-Bussresa till Jukkasjärvi och Icehotel

-Avslutningsmiddag


Skriv ut: