Ideella krafter och stort engagemang. Det finns inget förenklat hokus pokus om man vill hålla en by vid liv. Det vet det här gänget som kämpar för att kunna behålla all den service som en byaaffär ger: Susann Lundgren, Michael Gällerstedt, Lena Karlsson och Karin Pettersson. Foto Kent Norberg.
Ideella krafter och stort engagemang. Det finns inget förenklat hokus pokus om man vill hålla en by vid liv. Det vet det här gänget som kämpar för att kunna behålla all den service som en byaaffär ger: Susann Lundgren, Michael Gällerstedt, Lena Karlsson och Karin Pettersson. Foto Kent Norberg.

Affär´n - navet i Abborrträsk

2019-12-18 14:08

I den lilla inlandsbyn Abborrträsk är "Affär´n" navet för det ideella engagemanget. Här kan man tanka, handla och träffas:
-I vårt kafé brukar vi vara 15-20 personer i stort sett varje morgon, säger Michael Gällerstedt.

Han är ordförande i byaägda företaget Abborrträsk Handel AB som har en kundkrets på cirka 150 boende i byn inklusive närområdet. Det är inte en särdeles stor kundkrets utan hela verksamheten bygger på att alla delägare drar sitt strå till stacken och är köptrogna:
-Många är det. Men vi behöver inte 75 procent köptrohet utan 100 procent om vi ska kunna behålla en sådan här butik och träffpunkt. Varenda krona behövs! säger Michael och guidar runt i affären.

Karin Petterson, nyanställd i Affär´n har flyttat upp från Mariestad och trivs "jättebra". Här är hon i färd att göra en affisch med specialerbjudande på kaffe. "Vi försöker köpa in det som folk efterfrågar och handlar mycket av".

  • Köptrohet är förstås en överlevnadsfråga för butiken. Utan det är det fort över. Utan butik, tankstation, träffpunkt och annan service som innefattas i Affär´n, skulle Abborrträsk snabbt förvandlas till en by där husens priser sjunker. Utan någonstans att tanka, fika, prata och köpa dagligvaror - en sådan plats lockar inte inflyttning.


Affär´n har nyligen startat ett bonusprogram med klippkort som ger 20 procents rabatt vid fullt kort. "Vi vill få folk att förstå betydelsen av att handla här, så vi kan behålla butiken i Abborrträsk och slippa köra till Arvidsjaur när det tar slut mjölk i kylen. Det blir dyra litrar..." säger Michael. (Bilden t.h)


Michael Gällerstedt vill få folk att öppna sina ögon och göra vad de kan för att stötta sin egen bygd och den affär som de själva är delägare i:

-Vi kämpar dagligen mer kronor och ören för att få verksamheten att gå ihop. Det är hela tiden på det berömda håret. Dessutom krävs det en hel del underhåll och investeringar som inte går att bortse ifrån. 

Michael, Susann och personalen visar upp ett frysrum som installerades 2016. Det blev nämligen dyrt, trångt och ekonomiskt ohållbart att värma upp 14 fristående småfrysar. Året innan grävdes sjövärme och i fjol installerades nytt ett kassasystem, sedan den gamla havererat:
-Taken har också fått färg och alla gamla glödlampor har försetts med led. Tidigare i år införskaffades en ny brödfrys.

Till sommaren väntar upprustning av fasaden. Delsponsring till målarfärg har beviljats av Jordbruksverket:
-Egentligen skulle vi behöva nya kyldiskar också. Men det finns inga möjligheter för en sådan investering, utan det får vi skjuta på framtiden. I det stora tycker jag att vi fått till en riktigt fin och välsorterad butik. Kom nu hit och handla hos oss!

Affär´n erbjuder förutom handel av livsmedel även tankstation och snabbmat samt DHL Service Point och Bussgods (blir eventuellt Bussgods Norr AB som tar över efter nyår):
-Dessutom sponsrar kommunen dator, kafé och turistinformation inom ramen för Servicepunkt.

Om Affär´n är navet i byn, skulle man nog kunna säga att Lena Karlsson är navet i Affär´n. Hon har jobbat och kämpat på i många år. Nyligen fick hon en kollega som heter Karin Pettersson:
-Jag har flyttat hit från Mariestad och trivs förnämligt med både byn och jobbet!

Abborrträsk Handel AB heter som sagt det av byborna ägda bolaget, som driver butiken. Styrelsen har tillsammans med representanter från byns övriga större föreningar gått samma och startat en framtidsgrupp.
Detta för att gemensamt utveckla byn och hitta resurser till att på sikt projektanställa en person som fångar upp alla de oändliga resurser som finns i trakten: "Bra jakt, fanstatiska fiskemöjligheter, unika Tjärnhedenområdet med oändligt antal vattendrag, elljusspår, utebassäng, bagarstuga och Folkets hus. För att nämna några resurser.

Susann Lundgren lägger även till Abborrträsk Natursafari som har ett enormt kontaktnät och är vida känd för framförallt sitt fantastiska rödingfiske:
-De har så många förfrågningar att de inte hinner med allt själva. Det intresse som de skapar skulle med råge kunna spilla över till ytterligare verksamhet. Kanske ska vi satsa på att bygga stugor för övernattning och erbjuda olika intressanta utflykter? Det får vi spåna kring.

Susann tipsar skoterburna Arvidsjaursbor att ta en tripp till byn, köpa fiskekort, handla något gott i Affär´n och tanka - innan ni ger er ut för att fiska röding. Sommartid går det att hyra båtar:
-En perfekt tripp från samhället!

 

 


Skriv ut: