Skrotbilskampanj i Arvidsjaurs kommun!

2024-05-17 11:26Har du en uttjänt bil som du vill göra dig av med? Så här gör du för att lämna in den för återvinning, under vår kampanj som äger rum vid tre tillfällen, 21 och 23 maj samt 4 juni.


Under kampanjen finns ett mottagningsställe där du kan lämna in din uttjänta bil för återvinning. Bilen ska vara anmäld i förväg för mottagning på www.bilretur.se och du ska ha fått en kvittens från Bilretur att bilen kommer att tas emot. Respektera de öppettider som du kommer att få besked om när du har anmält din bil, det går inte att komma med bilen annan tid.

Vid mottagningsstället kommer vi ta emot de bilar som har anmälts via www.bilretur.se vid tre alternativa tillfällen under maj-juni 2024. Då kommer vi på bilretur se till att bilen kommer att återvinnas av en miljöcertifierad auktoriserad bildemonterare på ett för miljön riktigt sätt.

En ny bestämmelse har införts i avfallsförordningen (2020:614) som innebär att innehavaren av en uttjänt bil från och med 1 maj 2023 inte får lämna den till någon annan än en producent, producenternas mottagningssystem Bilretur.se eller en auktoriserad Bildemontering.

Läs igenom den här informationen som beskriver vad du behöver göra innan du lämnar in bilen och vad du ska ha med dig när bilen lämnas in.

Att tänka på innan du lämnar in bilen
Innan du lämnar in bilen måste du anmäla bilen på www.bilretur.se . Där fyller du i de uppgifter som efterfrågas och sedan klickar du på knappen fortsätt, och anmälan går vidare till Norrbottens Bildemontering. Då kommer du att få mer information om var och när du kan lämna din bil. Bilen ska anmälas senast 7 dagar innan den kan lämnas på mottagningsplatsen.

När du lämnar bilen ska du ha med dig:
• Påskrivet registreringsbevis del 2 (den gula delen och det senast utfärdade).
• Legitimation.
• Fullmakt om du inte är ägare till bilen.

Om du inte kan köra din bil till mottagningsplatsen så finns möjlighet att få bilen hämtad hemma till en kostnad. gå in på www.bilretur.se och anmäl din bil för hämtning/skrotning.

Saknar du ditt registreringsbevis?
Har du tappat bort registreringsbeviset går det att beställa ett nytt hos Transportstyrelsen på deras webbplats www.transportstyrelsen.se eller via servicetelefon: 0771-25 25 25.

Kompletta uttjänta bilar får du lämna utan kostnad, men kravet är att bilen inte saknar väsentliga delar som motor, växellåda och katalysator och att den inte innehåller material eller avfall som inte hör till bilen. Saknas väsentliga delar, eller om det finns material eller avfall som inte hör till bilen, kan bilåtervinnaren ta ut en avgift.

Övrig tid utanför kampanj, se information på Arvidsjaur hemsida: https://arvidsjaur.se/sv/samhalle/Avfall-och-atervinning/Sorteringochavfall/Skrotbilar/

Vi som står bakom detta initiativ är BilRetur, Stena Recycling, Mobility Sweden och Arvidsjaur kommun.


Skriv ut: