Den 4-15 mars deltar Försvarmakten i övning Nordic Response 24 som genomförs i Norge och Finland. Det är en del av en stor övningsserie inom Nato -
Den 4-15 mars deltar Försvarmakten i övning Nordic Response 24 som genomförs i Norge och Finland. Det är en del av en stor övningsserie inom Nato - "Steadfast Defender 24". Foto: Försvarsmakten.

Ökad militär närvaro 2024 pga försvarsövningar

2024-01-30 10:57

Försvarsmaktens övningsverksamhet under vintern/våren 2024 är frekvent:
-Syftet är att tillsammans med Sveriges allierade och Natoländer öva försvaret av Nordkalotten samt att ta emot förstärkningar av internationella förband inom ramen för Nato, informerade FM Norra Militärregionen.

  • Huvudsyftet är att öva Natos förmåga att förstärka Europa genom att flytta trupper över Atlanten, från Nordamerika till Europa.

  • Det innebär fler militärfordon på våra vägar (främst v 6 och v 11) och i vissa norra områden ökat flygplansbuller.

  • Enstaka starter och landningar med stridsflyg kan komma att genomföras på de civila flygplatserna i Skellefteå och Arvidsjaur, under flygövningsperioden 5 till 14 mars -24.

  • Prata med nära och kära om de blir oroliga av den ökade militära närvaron.

Den 4-15 mars deltar Försvarsmakten i övning Nordic Response 24 som genomförs i Norge och Finland. Det är en del av en stor övningsserie inom Nato "Steadfast Defender 24":
-Det är den största övningen Nato genomför sedan kalla kriget. Alla 31 medlemsländer är med och totalt ingår cirka 90 000 soldater och sjömän. Svenska Försvarsmakten deltar med delar av armén, flygvapnet och marinen samt hemvärnet och försvarsgemensamma förband.

Innan övningen kommer Försvarsmaktens förband att färdas norrut genom Jämtlands och Västerbottens län innan de kommer fram till Norrbotten, vilket främst berör kommunerna Östersund, Arvidsjaur och Pajala. I de fall Försvarsmakten bedömer att allmänheten kan påverkas i en större omfattning sker samverkan med respektive kommun.


28-31 april kommer sju konvojer per dygn, cirka 1,2 kilometer långa, att färdas på vägarna norrut, med en timmes mellanrum. Om du kör ikapp en militärkolonn längs vägen ska du inte bryta den, utan lägga dig bakom och hålla avståndet till fordonet framför dig.

  • Störst påverkan sker på vägarna: v17, E10, E4, Rv97 och Rv99.


K4 i Arvidsjaur är en en av de understödsplatser som kolonnerna ska stanna på, under såväl färden norrut som återfärden söderut:

-Bor du eller reser genom områden där militära transporter sker bör du vara uppmärksam på skyltar och anvisningar. Följ även trafikinformationen via radio för att hålla dig uppdaterad om läget.

När försvarsmakten genomför större övningar är det inte ovanligt att främmande makt är intresserad av att suga åt sig information om skyddsvärda platser, materiel mm. Men även för att sprida falsk information som misskrediterar övningsverksamheten.

Därför är det viktigt att vara källkritisk!
Tänk på vem som är avsändare och vilket syfte den kan ha, innan du gillar eller delar vidare!

Var vidare uppmärksam om du ser något som avviker från det normala. Rapportera det i så fall till vakthavande befäl, Norra militärregionen: 0921-34 91 00.

Misstänkt pågående brottslig verksamhet rapporteras omgående till Polisen på 112.


Relaterade Länkar

Skriv ut: