Paret Johannes Grundström och Frida Sundström vann båda sina klasser i styrkelyft vid SM i Falköping 10 september. Foto Kent Norberg.
Paret Johannes Grundström och Frida Sundström vann båda sina klasser i styrkelyft vid SM i Falköping 10 september. Foto Kent Norberg.

Johannes och Frida dubbla SM-vinnare i styrkelyft!

2022-09-20 10:44

Guld smakar gott och två av samma glimrande valör smakar dubbelt så gott!
Det vet Johannes Grundström och Frida Sundström, som båda vann var sin viktklass vid SM i styrkelyft, i Falköping 10 september:

-Jättekul! säger Frida som till vardags jobbar som miljöinspektör i Arvidsjaur.

Frida vann klassen -69 kilo totalt och sambon Johannes klassen -120 kilo. I styrkelyft ingår tre moment: Bänkpress, benböj och marklyft. Men det var inte första gången paret vunnit SM-guld:
-Nä, vi knep guld även 2019, innan pandemin bröt ut, säger Frida, som började träna och tävla 2016. 

Då hade hon knappt varit i ett gym innan:
-Det bar emot i början... Men Johannes som tränat och tävlat ett par år, med framgång, peppade mig att fortsätta. Med tiden blev jag biten av sporten, dessutom är det kul att ha samma intresse.

Men du är ju inte den som jag skulle klassa som styrkelyftartypen. Kanske då hellre sprinter. Förmodligen bara fördomar?
-Jo, det finns olika typer. En salig blandning på tävlingarna. Jag är smal, men tjurig och seg!

-Jååhåå, det stämmer! skrattar Johannes och säger i nästa andetag att det är fördelar i den här sporten. Speciellt inför tävlingar med tuffa träningsperioder.

Hur stor är träningsdosen för att hålla er i toppskiktet i Sverige?
-Normalt tränar vi inte mer är typ tre gånger i veckan. Vi har ju lillan, Eira 4,5 år, att ta hand om. Dessutom vill vi hinna med våra andra intressen också. Däribland älgjakt, säger Johannes.

Jasså inte mer? Men det verkar i alla fall räcka för att vinna SM kan vi konstatera. 

Hur mycket teknik är det i sporten?
-Ja, vill man hålla i längden går det inte bara att slita och lyfta, hur som helst. Utan det är många små detaljer som betyder mycket i längden. 

Johannes tycker att det är väl många regler att ta hänsyn till. De lägger upp träningen efter dessa och det ger onekligen resultat.

Måste man vara råstark för att lyckas?
-Det skulle jag inte säga. Själv är jag helt klart en träningsprodukt. Lyfte kanske 90 kilo i lumpen. Det är helt okej, men inte speciellt märkvärdigt. Däremot har en stark person kortare träningssträcka fram till målet, än en som är klenare, säger Johannes som i dag maxar galna 265 kilo i bänkpress!! Tar 315 kilo i benböj och 285 kilo i marklyft.

Frida: 

  • 102 kilo i bänkpress
  • 210 kilo i benböj
  • 210 kilo i marklyft


Närmast väntar VM i Danmark för Frida. Där kommer hon att möta hennes kanske största konkurrent; Matilda Vilmar, en idrottlärare som bor i Falun. En erfaren styrkelyftare med meriter både som junior och senior.

Hur förbereder du dig för VM?
-Min coach lägger upp ett schema där vi trappar upp vikterna successivt fram till sista veckan, då det blir lättare träning. 
Frida vill stärka sitt max i bänkpress för att kunna konkurrera. Styrkan sitter annars i marklyft.

Paret härstammar ursprungligen från Sorsele och flyttade till Arvidsjaur så nyligt som i våras. Båda har dock gått gymnasiet på Sandbacka när de var yngre:
-Så man kan säga att det är en återkomst, säger miljöinspektören Frida.

Johannes har fått anställning som polis. 

Hur trivs ni i Arvidsjaur?
-Väldigt bra! 

Det kan knappats vara någon nackdel för er att vara starka i era utövningar?
-Ha, ha, jag brukar då knappast behöva använda musklerna. Kanske bidrar de till att det inte blir så mycket mer än prat, säger Johannes (lyfter 315 kg i benböj).

Vad är tricket att kunna bli så stark och lyfta så tunga vikter - gröt?
-Det är bara att hålla andan och ta i! 


Skriv ut: