I sin knivmakarverkstad trivs Hanna som bäst. Foto Kent Norberg.
I sin knivmakarverkstad trivs Hanna som bäst. Foto Kent Norberg.

Knivmakardotter för traditionen vidare

2020-06-25 11:23

Företagsbesök:

Hon är dotter till knivmakaren Mats Lindmark, och har nyss tagit steget till att öppna eget i samma bransch:
-Jag kallar företaget för Knivmakardotter, vilket både betyder att jag är en knivmakande dotter och dotter till en knivmakare, säger Hanna Nordgren som har sin verkstad på Gamla Landsvägen 6.

Visserligen har hon tillverkat knivar på egen hand ett tag. Men det var så sent som 1 maj Hanna drog igång med sitt hobbyföretag, vid sidan om hennes heltidsarbete. 

Var det liksom skrivet i stjärnorna att du skulle föra knivmakararvet vidare efter din pappa?
-Nej, inte alls. Jag ville bara testa att göra en kniv åt mig själv för 1,5 år sedan, men fastnade direkt för hantverket. Det var både svårt och jätteroligt. En utmaning som verkligen visade sig passa mig.

 
"Norrskensknivarna" med grönt inslag i skaften är enligt Hanna "jättepopulära". Den naturliga läderfärgen får hon fram via björkvril som hon färgar trämaterialet med. Foto Kent Norberg.

På den vägen är det... Garaget på Gamla Landsvägen är numer knivverkstad - en plats där Hanna gärna tillbringar lediga stunder istället för att sitta framför tv:n:
-Jag brukar till och med skynda mig hem på lunchrasterna för att slänga i mig lite mat och sedan jobba med knivarna en stund. Så pass såld är jag på det här, skrattar Hanna.

Vad säger pappa Mats om att du startat eget i samma bransch?
-Han uppmuntrade mig att göra det och är glad över att få föra kunskaperna vidare. Jag frågar honom fortfarande om råd ibland och vi tipsar varandra om olika saker t.ex webbsidor med bra material. Man kan aldrig sluta utvecklas på detta område! På något vis verkar det finnas en kreativ ådra i släkten.

Hanna berättar att hon inspireras av den norrländska naturen när hon söker nya motiv till sina knivar. Ett framtida projekt är att lägga in vita fjällmiljöer av horn i knivsliret, med norrsken på himlen:
-Det är roligt att experimentera och hitta på nya saker.

Hur går det med försäljningen?
-Över förväntan måste jag säga. Skulle behöva hinna göra fler knivar för att kunna lägga upp ett lager. Jag skickar knivar till delar av Skandinavien, till och med till USA.

Knivmakardotter marknadsför sig mest via Instagram, men på hennes hemsida finns uppgifter om pris med mera.

Kan man beställa via eget önskemål?
Det händer, men med väldigt få undantag. Jag föredrar att skapa knivarna efter eget huvud.

Det går mot semestertider. Har du några planer?
-Jo, att bygga upp ett knivlager och umgås med familjen såklart.

Har du i övrigt något önskescenario för framtiden?
-Nog vore det roligt om jag kunde gå ner i tid på mitt ordinarie arbete och satsa lite mer på knivmakeriet.

Trevlig sommar!
-Tack detsamma!


Relaterade Länkar

Skriv ut: