Bengt-Ola Granberg har hunnit jobba som servicevärd och kock på Café Navet i tre månader. Foto Kent Norberg.
Bengt-Ola Granberg har hunnit jobba som servicevärd och kock på Café Navet i tre månader. Foto Kent Norberg.

Lämnade kökschefsjobbet i Umeå och flyttade till Moskosel - hembyn!

2022-04-08 13:49

Bengt-Ola Granberg 60, bodde i "Rosa huset" i Moskosel som liten. Ett halvt sekel senare är han nu tillbaka där allt startade:
-Ja, nu jobbar jag sedan tre månader som servicevärd och kock här på Café Navet i byn.

"Bengts" resa fram till i idag är både brokig och vidsträckt... Från Moskosel flyttade han med familjen till Örnsköldsvik, vidare till Stockholm, gjorde lumpen på K4 i Arvidsjaur -81/82. Under lumpartiden började han vikariera på hotell Laponia och Silverhatten i Arjeplog och efter "muck" (Militär utryckning i civila kläder) fick han fast anställning på Silverhatten:
-Där blev jag kvar några år, följt av en period i Nice, Frankrike. Men jag ville plugga och då blev det musiklinjen i Framnäs, Piteå. Där träffade jag min blivande hustru Mona Åström och vi har varit ett par sedan dess.

Efter examen flyttade paret till Umeå, där Bengt "kockade runt" i stan. Men det dröjde inte lång tid innan det var dags att packa resväskan igen:
-Mona kom in på typ en HR-utbildning på Irland och jag följde med och jobbade.Tillbaka i Umeå fick han anställning på Umeås nyföretagarcentrum i samarbete med Almi. Det blev även chefsjobb för Sjöboden Fiskgrossist och som kock på Scandic Syd. Senaste anställningen var som kökschef på Scandic Plaza. Där blev han kvar tio år.

Men hur hamnade du från Scandic Plaza i Umeå - till Moskosel?
-Allt började med att coronan fick fäste och restaurangbranschen fick det rejält svajigt. Vi tvingades banta ner personalen från cirka 50 till 15 anställda, fast med samma arbetsuppgifter som skulle utföras. Det blev ohållbart, säger Bengt som till slut sa upp sig.

Sedan hände det som de knappats kunnat föreställa sig:
-Mona och jag satt på en restaurang i Grekland och åt skaldjur. Plötsligt håller hon upp sin mobil och sa att "Café Navet i Moskosel söker en servicevärd med kockerfarenhet".

Perfekt!
-Vi tvekade aldrig. Jag sökte och fick jobbet. Mona jobbar med IT och kan jobba var som helst bara det finns bra uppkoppling på nätet. 

Inte nog med det, Bengt och Mona har redan ett fritidshus i byn, på en udde som kallas för "Barken".
-Så boende var ju redan klart!

För några månaders sedan gick flyttlasset upp till hembygden:
-Nu har vi hunnit komma oss till rätta och jobbar för fullt. Mona jobbar för TietoEvery på distans och jag gör bland annat luncher; måndag till fredag, på Café Navet.

  • Förutom bybor har Navet även stugägare, arbetare i närheten samt turister som droppar in och äter.


Men hur känns det att byta ut kökschefsjobbet i Umeå mot Navet i Moskosel?
-Så klart är det annorlunda. Men det är lugnt och skönt. Jag har ju faktiskt fyllt 60 år, skrattar Bengt-Ola Granberg och serverar gästerna sallad, rykande fylld bakpotatis, kött och pepparsås.
-Det är ju fredag. Då ska det vara lite extra gott!


Skriv ut: