Svenska skådiseliten i Gallejaur när Disney spelar in "Koka björn"!

2023-09-08 08:33


Gustaf Skarsgård innehar huvudrollen som "prosten" i filmatiseringen av Mikael Niemis bok "Koka björn". Under tre dagar spelade filmteamet in scener i Gallejaur. Foto Kent Norberg.

Streamingtjänsten Disney+ släpper snart sin första skandinaviska originalserie: "Koka björn", en kriminalserie baserad på Mikael Niemis bok med samma namn. Delar av serien spelades nyligen in i Gallejaur, Arvidsjaurs kommun!


Ut ur det gamla stallet i Gallejaur kommer en lång gestalt i prästkappa. Det är Gustaf Skarsgård. Han spelar huvudrollen, som "prosten" i serien och är med på de flesta inspelningsplatserna. Vi hälsar artigt på varandra och småpratar lite. Jag berättar att jag i mitten av 1980-talet serverat pappa Stellan pizza på restaurang Traktören i Arvidsjaur...

Du vet väl att Stellan, Pernilla Wahlgren med flera spelade in "Ormens väg på Hälleberget"* här?
-Va, var då?
På samma plats som vi står nu.
-Är det sant? Fantastiskt! Jag var bara fyra år då och minns att jag följde med pappa någonstans i Norrbotten. Men kommer inte ihåg var vi var. Var det alltså här!? Jag måste ringa upp pappa och berätta det, för han var osäker själv. Så roligt att få klarhet i det.
-Nu är cirkeln sluten, skrattar Gustaf och berättar nyheten för regissören Tryggve Allister Diesen (bilden tv).


Scen i stallet som föreställer samisk skola. Gustaf till vänster och Emil Kárlsen som spelar "Jussi" till höger. Foto Kent Norberg.

Förutom Gustaf kryllar rollistan av kända skådespelare. För er som läst boken känner ni igen rollkaraktärerna: Ane Dahl Torp som spelar Brita Kajsa, Pernilla August som Madam Sjödahl, Magnus Krepper gestaltar Brahe och Simon J. Berger har fått rollen som Beronius.

  
Bilderna fr.v: Tyra Wingren - Emil Kárlsen - Sigrid Johnsson.

Dessutom består rollistan av: Jonas Karlsson, Johan Widerberg, Jaakko Ohtonen och Tobias Zilliacus.


Tine Winholt pratar med huvudrollsinnehavarna under en kort paus mellan tagningarna. Foto Kent Norberg.


Line Producer Tina Winholt, från Köpenhamn, är den som tar emot undertecknad. Hon guidar runt och berättar att Gallejaur ska föreställa infarten/utfarten till byn Kengis, sommaren 1850:

-Handlingen kretsar kring en lokal präst och en samisk pojke på rymmen, som genom utredningen av ett oväntat mordfall utvecklar en nära relation. Vi filmar tre dagar i den här fantastiska miljön, och är så glada över att möjligheten att få vara här, säger Tina, som med kollegorna; Pia Wallin, production designer och produktionsledaren Hillevi Råberg, tillsammans besitter trion 100-års erfarenhet av filmskapande.

 
Production Designer, Pia Wallin, har mycket att tänka på inför filminspelningarna. Det har även Produktionsledaren Hillevi Råberg. "Men vi har många års erfarenheter så det brukar gå bra". Foto Kent Norberg.


Pia Wallin berättar om vikten att hitta tidstypiska miljöer: 

-Men det går ju inte att dra runt med hela "inspelnings-cirkusen", som i den här produktionen är 120 personer plus statister. Så det blir mycket planeringsarbete, innan inspelningarna kan starta. Men jag ser det som en ynnest att få se olika fina platser i Sverige och bygga ett rikt kontaktnät.Hon berättar vidare att Gallejaur innebär fyra olika ställen för inspelningen:
-I dag filmar vi samisk skola som vi iscensatt i ett stall. Under våra tre dagar här kommer olika skådespelare att dyka upp, allt eftersom deras rollkaraktärer passar in i manuset.

Alla bor i det nybyggda hotellet i Jörn. Enligt Tina är det väldigt fint:
-Det är inte så lätt att hitta boende för så många som vi är. Men Jörn är nära till Gallejaur och även till Rismyrliden, dit vi ska efter vi varit här. För övrigt tycker jag det är bra att vi kan filma på landsbygden och inte enbart kring Stockholm, Malmö och Göteborg, där de flesta produktioner äger rum.

Erik Brännström, från Skellefteå, har gjort sig ett namn som "Vilda kocken" eftersom han ofta och gärna lagar mat ute i naturen och med viltkött som grund. Under dagarna i Gallejaur är det han som sköter utspisningen till drygt 120 personer. Foto Kent Norberg. 

Tina understryker även hur viktigt det är med rasterna och att då kunna servera bra mat till alla. Därför har "Vilda kocken" Erik Brännström, känd från olika matprogram på tv, anlitats:
-Jag lagar mat i massor! Det är många som är hungriga, skrattar han och dukar upp lammracks och hemmagjorda köttbullar.

Klockan är drygt 15.00. Det är dags för sen lunch, eller om det är tidigt middag vet jag inte? Men folk strömmar ialla fall till huvudbyggnaden och köar tålmodigt med knorrande magar. Halva inspelningsdagen är över.Tabberas på tallriken. "Det här var gott!" konstaterade Gustaf!

"Koka björn" är den första nordiska originalserien på Disney+. Inspelningarna både i Sverige och Finland. Första säsongen består av sex avsnitt och ska lanseras internationellt. Trygve Allister Diesen regisserar efter ett manus skrivet av Jesper Harrie (Fartblinda, Bonusfamiljen, Solsidan mfl). Mia Welin på Anagram står för produktionen.

Historien handlar kortfattat om en herdeflickas lik som hittas i ett kärr. Byborna ger sig ut på jakt efter en slagbjörn, som de tror är anledningen. Men prästen (som spelas av Gustaf Skarsgård) får onda aningar om att något annat kan ha hänt, inte minst när ytterligare en flicka hittas död. Han slår sig sedan ihop med Jussi, en fattig samisk pojke, (Emil Kárlsen) och börjar undersöka de olika ledtrådarna kring den fasansfulla händelsen...

Produktionen säger att serien kommer att kunna streamas på Disney+ "framöver". 


Fakta: Serien produceras för The Walt Disney Company Nordic & Baltic av Anagram Sweden och producenten är Mia Welin. Exekutiva producenter är Miira Paasilinna och Martin Person från Anagram Sweden och Nanna Mailand-Mercado från The Walt Disney Company Nordic & Baltic. De finska produktionstjänsterna för Anagram Sweden kommer att hanteras av Helsinki filmi med stöd av Business Finland och Audiovisual Production Incentive.

Fotnot: "Ormens väg på hälleberget" är en svensk film från 1986 i regi av Bo Widerberg, efter en roman med samma titel av Torgny Lindgren. Stellan Skarsgård (pappa till Gustaf) var en av många kända skådespelare som deltog vid inspelningarna i Gallejaur.


Skriv ut: