Kommunens verksamhet Kultur i vården arrangerar i dagarna några utflykter till kulturreservatet Gallejaur:
-Trevligt att få komma ut i solen och se sig om lite. Här i Gallejaur är det ju så fint, sa en av deltagarna, boende på Solbacken.
I Gallejaur är det som om tiden stått stilla. Det mesta andas 1800. Systrarna Greta, Ebba och Lisa Karlsson var fjärde generationen och de sista bofasta på gården. Men enligt Christer Lövgren, ende boende i byn tillika entusiastisk styrelsemedlem i Gallijar-Järvlia Kulturbygdsförening, finns det i alla fall några spår av moderniteter:
-I slutet av 1940-talet fick husen elström och 25 år senare var de tre systrarna less på att kånka med vattenhinkar från brunn, så då drogs det in vatten till köket.
"Anders-Larsagården" från 1860-talet är helt intakt. Där kan man skåda en hel del intressanta prylar som minner om förr. På den tiden då det var självhushåll som gällde. Inte bara jordbruket utan även det vardagliga skötte man själva. Det vittnar exempelvis tandutdragartång, lavemangspruta, vävstolar och köksskåp fullt med dåtidens medikament:
-Här ser ni en flaska med "väderledande droppar" om man hade trassel med magen, visa Christer.
I fotoalbumen finns bland annat bilder från filminspelningen av "Ormens väg på Hälleberget" och Åke Edströms dokumentärfilm om de tre systrarna.
Han berättar vidare att den stora blomman i "allaktivitetsrummet" (storköket) planterade 1922 och lever än:
-Vi har ju planterat om den och skött om den, liksom hela kulturminnet.
Vintertid var det endast allaktivtetsrummet i "Anders-Larsagården" som värmdes upp. Där lagades maten, vävdes mattor, syddes kläder och snickrades det. Rummet fungerade även som sovrum för alla:
-Kan tänka mig att efter en lång vinter var det nog rätt unken lukt där och behov av en storstädning. Så sommartid flyttade man ut till bagarstugan.
Det var igen som anmälde sig frivilligt för att testa den gamla lavemangssprutan...
Kulturminnesplatsen består av flera byggnader. Förutom mangården med sin solbrända sydsida finns över 50 bevarade knuttimringar: Stall, ladugård, rundloge, bagarstuga, smedja med flera. Alla på ursprunglig plats. Omkringliggande skog, ängs- och betesmarker med sin rika flora ingår i Natura 2000. (Europeiskt nätverk av värdefulla naturmiljöer).
"Kultur i vården" arrangerade måndagens utflykt till Gallejaur för boende på Solbacken.
Ur en gammal postorderkatalog kunde man beställa "charmörbyxor" för 11,95 kronor, vilket förmodligen var rätt mycket pengar då.
Christer vevade igång den gamla självspelande orgeln.
På ängen betade en flock får i stilla ro..
Gårdsträd var viktiga att sköta om, då de var lika med välmående och framgång för de boende.