Arvidsjaurs kommunalråd, Lasse Forsgren, avtäckte skylten när landshövding Lotta Finstorp invigde en ny natur- och kulturstig i vackra Gallejaur. Foto Jimmy Andersson.
Arvidsjaurs kommunalråd, Lasse Forsgren, avtäckte skylten när landshövding Lotta Finstorp invigde en ny natur- och kulturstig i vackra Gallejaur. Foto Jimmy Andersson.

Landshövdingen invigde naturstig i Gallejaur

2023-09-04 08:32

Omkring 100 personer deltog när landshövding Lotta Finstorp invigde en ny natur- och kulturstig i vackra Gallejaur:
-Här kan stora och små upptäcka naturen och lära sig mer om skogens historia, sa Lotta när hon invigde den 1,4 kilometer långa slingan.

Stigen börjar och slutar i närheten av byn.  I ena änden av leden finns en ”ljudbänk” i en glänta, där du kan slå dig ner och fika eller bara njuta av utsikten över sjön. Förutom landshövdingen hölls det även tal av Arvidsjaurs kommunalråd Lasse Forsgren, Leif Björk från Gallijar-Järvlia kulturbygdsförening och av antikvarien tillika trädgårdsutvecklaren Agneta Rehnberg.

Talarna pratade om vikten av Gallejaur som natur- och kulturreservat. Att Norrbotten inte enbart får fokusera på industri genom skog och mark, utan även bevara och förvalta våran gemensamma historia. Landshövdingen uppmanade, genom invigningen av vandringsleden, vikten av att gemensamt trampa upp slingan för framtiden.

Leif Björk. Foto Jimmy Andersson, Arvidsjaurs kommun.


Talarna pratade om vikten av att utveckla Gallejaur som besöksmål. Att inte glömma levnadssättet nära skog och mark som egentligen inte är så längde sedan. Att kunna bevara det unika och förvalta det värdefulla. 
Systrarna i Gallejaur var ett genomgående drag för alla talare. Speciellt Magnus Sjögren (Norrlåtar) som berättade om hans musikaliska inspiration av området och hans olika möten med systrarna.

  • Invigningen hölls intill informationsbyggnaden i Gallejaur, där det även bjöds på fika och olika aktiviteter, efter invigningen. Moderator var Anna Berhan.För den som ville vandra i byn var husen upplåsta med varsin guide inomhus. Eftermiddagen bjöd på en gemensam guidad vandring, längs den nyinvigda vandringsstigen. Fokus var natur- och kulturbruket, i närliggande skogen runt Gallejaur by.

  • Svampens dag sammanför med invigningen, och ett stort utbud av olika svampar fanns det! Exempelvis:  Dropptaggsvamp, fårticka, fingersvamp och klubbsvamp.Vandringsstigen ger även tillfället för en vandrare att se olika typer av lavar som växer vilt. Tillsammans med chansen till Gallejaurs fågelliv:
-Som inlandsbo är det kul att Gallejaur uppmärksammas och utvecklas. Det är bra att det utvecklas utan att bli för kommersiellt, sa Lars Forsgren.

Under dagen genomfördes en namntävling för den nya natur- och kulturstigen. Det är inte klart i skrivande stund vad namnet blir.

Gammelskog med mycket skägglav på grenarna. Foto Jimmy Andersson, Arvidsjaurs kommun.


Arrangör:
Länsstyrelsen i Norrbottens län. Kafé och informationsbyggnad hölls öppen av Gallijar-Järvlia kulturbygdsförening.

Av Jimmy Andersson.

 

 


Skriv ut: