Arbetsgruppen för Mångfaldsveckan i Arvidsjaur. Sittande fr. v: Kristoffer Vesterberg, Medborgarhuset, Kristina Sandströ, biblioteks- och kulturskolechef, Viveka Eliasson, bitr. rektor Fridhem, Marlene Jonsson, Röda Korset, Carina Högdahl, Arvidsjaurs församling. Stående fr. v: Margot Nilsson, Studieförbundet Vuxenskolan, Katarina Landstedt, kultur- och fritidschef, Mariann Lörstrand Blind, samisk förvaltning och Amanda G Högdahl, kultursekreterare Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg.

Mångfaldsveckan i Arvidsjaur inleds på söndag

2019-10-16 08:59

Framtiden är nu! Det är temat för årets Mångfaldsvecka i Arvidsjaur som inleds på söndag. Socialt och miljömässigt hållbarhetstänk blir den röda tråden genom hela veckan (43). Som vanligt är det fullspäckat program som erbjuds.

Söndag 20 november invigs Mångfaldsveckan med gudstjänst i Arvidsjaurs kyrka, följt av föreläsning och sopplunch i församlingshemmet. På eftermiddagen blir det "klädbytesshopping", konsert och nycirkus i Medborgarhuset.

Sedan fortsätter veckan med inspirerande kulturevenemang, föreläsningar, workshops och samtal. Mångfaldsveckan är ett fantastiskt exempel på samverkan här i Arvidsjaurs kommun:
-Vi i arrangörsgruppen är väldigt glada och stolta över att kunna erbjuda så många intressanta aktiviteter. Vi vill rikta ett stort tack till alla som medverkar och vi hoppas att fler föreningar och företagare ansluter genom att haka på temat under v 43, med det de önskar och kan bidra med, säger Amanda G Högdahl, kulturkoordinator, Arvidsjaurs kommun.

Varför arrangeras en mångfaldsvecka i Arvidsjaur? 
-Som glesbefolkat samhälle i Norrbottens inland har vi en viktig uppgift i att locka människor att bo kvar/bosätta sig i kommunen för att klara framtidens utmaningar, säger Amanda Granberg Högdahl.

Därför behöver kommunen ständigt utveckla värdskap och förmågan att tillvarata mångfalden i samhället:
-En mångfaldsvecka innebär att vi lyfter och hyllar mångfalden. Ett aktivt ställningstagande där vi väljer att se mångfald som en möjlighet, en rikedom, en resurs i samhället.

Enligt Amanda handlar det i grund och botten om att lyfta olikheterna som en resurs, då det finns ett enormt värde i att vara olika:
-Vi har inte råd att exkludera. Vi måste välkomna och se till att göra det enkelt för människor att bidra efter bästa förmåga. I lagbygget Arvidsjaur är alla individer viktiga!

Ps. Program finns att hämta i kommunens reception.
 

 


Skriv ut: