Mångfaldsveckan med bland annat Aron

2022-10-24 15:02

Årets mångfaldsvecka med temat; "Ungas röster", invigdes med mycket musik söndag 23/10, i Arvidsjaurs församling, med gudstjänst för små och stora med barnkör och konfirmand- och ledarskolekör.

Av Carina Högdahl.

Därefter var det gratis tacolunch för alla upp till 18 år. Resten fick betala 50 kr och intäkterna gick oavkortat till Världens Barn. Dagen avslutades med föredraget "Tillsammans" och med Anna-Stina Eriksson, årets Pitebo 2016, som handlade om att vi tillsammans är mindre ensamma och starkare. Om människors flykt från sina hem och om möjligheten att hitta hem någon annanstans.

Under vecka 43 fortsätter mångfaldsarbetet på olika sätt:

 • Skolorna får ta del av bibliotekens "Läspepp" med tävlingar, boktips och aktiviteter i både Glommersträsk och Arvidsjaur, samt teaterföreställningen Tjejer.

 • Gymnasieskolans tvåor får se filmen Firebird och på fredag kväll 28/10 17.30 bjuds alla ungdomar som vill på en gratis regnbågskväll med pizzamiddag, filmen Dating Amber och samtal med Konstantin Golava, Human Pride och Jimmy Stenman, Pite Älvdal Pride.

 • Allmänheten erbjuds att delta i digitala samiska språkkvällar på Arvas må-to, att se filmerna Blueberries och Habitat. Dessutom kommer Riksteatern med en humororistisk indie-revy, Buhu, Buhu, Buhu på torsdag till Medan.
 • ABF anordnar en digital föreläsning "Våga fråga", som handlar om självmordsprevention och så ett musik-café med jazz.

 • På fredag kväll med början 17.30 blir det gratis regnbågskväll med pizza på ungdomsgården, biofilmen Dating Amber och sedan samtal om livet och kärleken på mötesplatsen Källarn. Pite Älv Pride kommer att finnas med, liksom Human Pride Arvidsjaur och personal från både kommunen och församlingen.

 • På lördag 16.00 kommer den Internationella Festen att återuppstå med mat från olika kulturer. Detta år blir det kurdisk, arabisk, ukrainsk, eritreansk, samisk, somalisk, thailändsk, svensk och colombiansk mat. Alla intäkter går oavkortat till Världens Barn och maten brukar vara oerhört god och uppskattad, så tack på förhand alla goda kockar för ert värdefulla arbete. Studieförbundet Vuxenskolan ansvarar för matlagningstiderna och organisationen runt matlagen.


 • Finalen på Mångfaldsveckan blir en gratis konsert med Aron Westblad, som skapat musik och skrivit texter om och till sin hembygd, hela Arvidsjaur med omnejd. Inte alla inlandskommuner som tillägnas musikaliska hyllningar av detta slag, med både kärlek, omsorg och glimten i ögat, så tack Aron för det. Så här sammanfattar Aron själv sin skivskapelse:
  -Skivan Arvidsjaur är ute nu! Nu är äntligen projektet i hamn och känns jätteroligt att få visa upp hela resultatet. Tack Anton Hellgren, som producerat skivan och Johannes Nygren, som målat omslaget. Tack också Janne Lindberg för att du kläckte idén till att spela in första låten och för timmarna i din studio.

  Allting började faktiskt med sången "Arvidsjaur":
  -Det var första låten jag skrev och som jag la ut på Facebook för några månader sen. Carina Högdahl kontaktade mig efter att ha sett videon och undrade om jag skulle kunna komma till Mångfaldsveckan och spela. Absolut, sa jag utan att ha några andra låtar att spela... Så i nöden ägnades sommaren åt att skriva och spela in musiken till skivan Arvidsjaur med låtar som: "Silvervägen, 400 år, Fixarn i Glommersträsk och Café Friden". Det känns kul att skivan är ute nu – och 29:e oktober kommer jag och spelar i Arvidsjaur.


  Så nu Arvidsjaurbor upp till bevis: Varje invånare i vår kommun är oerhört värdefull, så därför inkludera mera. Stöd också Världens Barn genom att gå på Internationella festen. Är vi glada och stolta över vår hembygd och att vårt lilla Arvidsjaur tillägnats en skiva, skapad av Aron Sakarias?
  Ja då går vi på konserten på lördag efter Internationella festen.
  -Varmt välkomna alla som vill! säger Carina Högdahl.

 


Skriv ut: