Norrbottens kommuner, en intresseorganisation bestående av kommunchefer och kommunalråd från länets alla 14 kommuner har samarbetat sedan 1946. Det valde man att fira i Arvidsjaur med seminarier, föreläsningar och gemensam middag samt att spana in i framtiden - för fortsatt samarbete! Foto Kent Norberg.

Norrbottens kommuner firar 75 år!

2021-11-18 15:33


Norrbottens kommuner firar 75 år:
-Det är en svindlande tanke hur länge landets nordligaste kommuner har samarbetat! sa Kajsa Myrberg, Norrbottens kommuner som valt att förlägga firandet till Arvidsjaur.

Nästan alla 14 kommuner var på plats representerade av respektive kommunalråd och kommunchef, förutom några som deltog via direktlänk:
-Väldigt kul att Arvidsjaur valdes som jubileumsvärd för 75-årsfirandet, sa kommunchfen Lena Ruth.

46 år av samarbete inger respekt:
-Det är viktigt med en samarbetsarena. Men dessa dagar ska vi inte titta bakåt. Istället kommer vi att ägna oss att arbeta fram: "Inriktning 2023-2026":

-Vi ska hjälpas åt med att spana in i framtiden... sa Claes Nordmark, Norrbottens kommuner.

Med avstamp utifrån alla 14 kommuners möjlighet och utmaningar är tanken att under torsdag och fredag "mejsla" fram en målbild för det gemensamma arbetet på temat: "Attraktivitet". Lars Eidenvall från Kairos Future, styrde processen och inledde torsdagseftermiddagen med en inspirationsföreläsning.


På bilden syns bland annat Arvidsjaurs kommunalråd Lars Forsgren och till höger om honom Stefan Millgård, kommunchef i Pajala. Foto Kent Norberg.

Aftonen avslutades med en gemensam middag på hotell Laponia. Under fredagen väntar workshop och diskussioner om framtida organisatorisk samverkan.

Fakta om Norrbottens kommuner:

  • En intresseorganisation som företräder landets 14 nordligaste kommuner. 
  • Verkar för ett utökat kommunalt samarbete och ett hållbart samhällsbygge
  • I samverkan skapas konkurrenskraftiga arenor för dialog och kunskapsutveckling
  • Ger Norrbottens kommuner en samlad och tydlig röst, både på hemmaplan och ute i världen.

Skriv ut: