Låtskrivarworkshops som Skapande Skola-projekt. Foto Amanda G Högdahl.
Låtskrivarworkshops som Skapande Skola-projekt. Foto Amanda G Högdahl.

Hits av och med Arvidsjaurselever på Spotify!

2022-02-15 08:17

Under mångfaldsveckan (v 43) genomfördes låtskrivarworkshops för mellanstadiet. Eleverna fick göra egna låtar med hjälp av Optagonens wokshopledare och sedan spela in via deras portabla musikstudio:
-Mellanstadiets album heter ”Fest ikväll” och förra hösten gjorde högstadieeleverna på Fridhem härliga hits på albumet ”Taco titan” med Optagonens hjälp. Skynda in å lyssna! säger Amanda G Högdahl, kultursekreterare Arvidsjaurs kommun. 

Vaddå skapande skola? Varför kultur i skolan?
-Skapande skola möjliggör kulturaktiviteter för elever i för och grundskola. De senaste åren har vi arbetat på temat "Unga röster". De aktiviteter vi arrangerar syftar till att stärka ungas röster.

Tanken är att stärka elevernas självkänsla genom att låta dem öva på att kommunicera och uttrycka sig genom olika konstnärliga uttryck. För att få tillgång till skapande och kultur är det viktigt att unga redan i tidig ålder får vara med och skapa, att de tidigt är delaktiga och har inflytande i både processen och slutresultatet.

Aktiviteterna uppfyller skolans övergripande mål om kultur (enligt rådande styrdokument för skolan och barnkonventionen):
-Barn och unga har rätt att få prova på olika former av eget skapande och vi är väldigt glada att vi genom Kulturrådets Skapande skola-projekt kan erbjuda kvalitativa kulturaktiviteter för elever här i Arvidsjaur.  

  • Vid skapande skola-aktiviteter anlitar kommunen professionella kulturaktörer som finansieras genom sökta medel från Kulturrådet. Syftet med skapande skola är att konst och kultur integreras i grundskolan på lång sikt. Det bidrar till att elever får större möjligheter till eget skapande genom möten med professionella kulturaktörer och kulturverksamheter. Bidraget stärker elevernas tillgång till kulturens alla uttrycksformer. 

Amanda "älskar" när kulturen blir lättillgänglig:
-Konst och kultur behöver inte vara svårt, det finns nåt för alla. Musik, foto, berättande med mera.

Hon säger vidare att det finns massor med kultur, men att "smaken är som baken":

-Det finns mycket som man kanske inte tänkt på som kultur. Vid eget skapande blir eleverna delaktiga och det är viktigt att trösklarna sänks. De behöver inte vara duktig för att hålla på. Att göra är det viktiga, inte prestationen.

När Amanda jobbar med kultur för skolorna försöker hon skapa bredd och variation, för då hittar de flesta förhoppningsvis nåt de gillar. Många gillar att uppleva kultur vilket finns överallt omrking oss. Men få är medvetna om det. Ännu färre är vana kulturkonsumenter, särskilt när man snackar finkultur, och än färre skapar själva.

  • Många elever beskriver att de mår bra av att skapa - utan krav på prestation...

-Ja, de får använda sina sinnen, känslor, erfarenheter och tankar. Att skapa är att fila på sina uttryck, att utforska livet och göra avtryck i tiden. Att låta eleverna som här, få skapa något tillsammans, som dessutom finns tillgängligt för hela världen på Spotify det tycker jag är häftig.
-Det är kultur! säger Amanda.


Fakta om Optagonen AB:
Drivs av Uygar Duzgun och Robin Carlsson. Tillsammans med konsulter är de etablerade artister, producenter och inspiratörer, som vill ge tillbaka till samhället utan filter. Skapa bättre gemenskap och väcka en skapande-process till liv hos unga och stärka deras självkänsla. De har jobbat med 70 kommuner och gjort över 390 workshops. Deras producenter och låtskrivare jobbar med artister såsom; Chris Kläfford, Wiktoria, Robin Bengtsson, Dree low och Greekazo. Samt gjort musik till TV; Ex on the beach, Lyxfällan, SVT mfl.

 


Skriv ut: